EYT’yle ilgili atılan adımın ardından staj ve çıraklık döneminde mağdur olanların umutları yeşerdi. Yeni kabinenin ilk hedefinin staj mağdurlarının sorunlarını ortadan kaldırmaya yönelik çalışma yürüteceği belirtiliyor. 

İktidarın yaptığı EYT düzenlemesi, Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarını ortadan kaldıracağına yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor.  4 milyonu aşan kişiye emeklilik fırsatı açıyor. Buradan yola çıkarak 9 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar ve borçlanma yoluyla başlangıç tarihini öncesine çekebilenler için yaş şartı kaldırıldı. Atılan bu adım sayesinde, emeklilik hedefiyle bekleyen birçok kişinin umutlarını artırtırdı. Düzenlemenin ardından, staj ve çıraklık gibi eğitim dönemlerinde sigortalı olan kişiler de beklenti içerisine girdi, umutları arttı.

Mevcut sistemde ise staj veya çıraklık için yapılan sigortalar sadece sağlık sigortası olarak değerlendirilmekte ve bu nedenle emeklilik için gerekli olan primler yatırılmamaktadır. Bu durumda staj veya çıraklık başlangıcı olarak sayılmadığı gibi, ödenen primler de emeklilik hesaplamalarında kullanılmamaktadır.

Ancak çıraklık yapan kişiler için bir istisna bulunmaktadır. Avukatlar, sigortalı olmadan ilk 6 ayı mahkemelerde, kalan 6 ayı ise avukat yanında geçirmek üzere toplam 1 yıllık staj sürelerini gösteren onaylı baro belgesi ve borçlanma talep dilekçesiyle kuruma başvurduklarında bu süreleri borçlanabilmektedir. Tam bir yıllık süreyi borçlanmak zorunlu değildir, ihtiyaç kadar borçlanma yapılabilmektedir.

Ayrıca staj veya çıraklık sonrasında dünyaya gelen çocuklar için de borçlanma imkanı bulunmaktadır. Eğer staj veya çıraklık dönemiyle sigortalı çalışmaya başlanan süre arasında doğumlar gerçekleşmişse, bu doğumlar borçlandırıldığında sigorta başlangıç tarihi geri çekilebilmektedir. Bu durumda yaş ve prim şartları da düşmektedir.

Editör: Bilal Kayaaltı