Yaşamınız çok kalabalıksa, üstünüzde gereksiz yükler taşıyorsunuz demektir. Hayatınızı bir ev gibi düşünün. Bütün odalarda eşyalar, koliler yığılı olursa, o evin içinde nefes alınır mı? Yüklerinizden kurtulmalısınız. Biraz hafifleyerek, yeniliklere, güzelliklere yer açmalısınız. Daha güzel bir yaşam istiyorsanız, veda etmeyi öğrenmelisiniz.

Veda edebilmek zordur. Herşeye veda olur, eşe, çocuklara, arkadaşlara, dostlara, yaşadığın şehire, hayallerine, geceye, gündüze, gülümsemeye, ağlamaya yani veda neye yapmak istiyorsan onadır. Veda etmek bir kırgınlıktan kaynaklandığı gibi, mecburiyetten de oluyor. Ancak birşey varki inandığın Rabbine yüz çevirmeden ümitlerinden veda etme. Ümidinden veda edersen geri dönüp bakamazsın, hayata vedadır bu..

***

Bazen bir ilişki biter, ancak iki taraf için de bunu kabul etmek zordur. Bir türlü ayrılamazlar ama birlikte de olamazlar. Bitirmezseniz, hak ettiğiniz sevgiye ulaşamazsınız. Bu kadar yükle yaşamak sizi yorar. Eski aşklarınız size ne kadar acı vermiş olursa olsun, sürekli onu düşünmek, arkasından bela okumak, küfür etmek, sadece beyninizi kirletmeye ve kalbinizi köreltmeye yarar. Yaşandı ve bitti, artık kurtulmak için kötü düşüncelere veda etmek gerek. 

Kimine göre veda kaçmaktır, korkaklıktır, direnmemektir. Güvensiz ve cesaretsiz insanların işidir derler. Ayrılığın son aşamasıdır veda. Bazen gururu bir kenara bırakıp izin verilmemesi gereken durumdur.

Kimine göre; Odanızdaki kapıyı kapatıp sırtınızı da duvara yaslayınca anlarsınız ''veda etme''nin hiç de öyle görüldüğü gibi kolay olmadığını. Hele bir de bulunduğunuz yerden çok çok uzaklara gittiyseniz, aranızda değil şehir okyanuslar ötesi ülkeler varsa ve yıllar boyunca bir daha dönmeyeceğinizi bilmeniz insana daha da çok acı verir. Paylaştığınız anların değerini anlarsınız. Bir gün geri döneceksiniz ama bu günler,aylar ve yıl değil; yıllar alacaktır ve bu yılların sizi nereye savuracağını bilmediğinizden, ne kadar direnebileceğiniz de ayrı bir yaralayıcı durumdur. 

***

Kimine göre de veda; sadece çok sevilen insanlara edilmez. insan öğrenci iken evde beraber kaldığı arkadaşına da veda edebilir ve istisnalar haricinde inanın bu veda anında kişinin duruşu o kişiye karşı en saf en insani haline bürünür. Arkadaş olduklarını tekrar hatırlarlar ve birbirlerine belki de o ana kadar hiç olmadığı kadar içten sarılırlar. Bu durum birbirlerine olan bağları daha kuvveti olan kişiler için de geçerlidir. Velhasılı kelam iyidir, güzeldir veda etmek, insana insanlığını hatırlatır.

Veda acıdır, zehirdir ve ilacı yani panzehiri kavuşmaktır. Veda edenin gözü hep arkada kalmıştır. Birşeyleri değiştirmek istemiştir. Hayatına bir yön vermek için ayrılman gerekir insanlardan, çevrenden, alışkanlıklarından. O zaman Sizi çoğaltmayan, daha güzele ve iyiye taşımayan, aklınızı ve ruhunuzu kirleten, zamanınızı ve varlıklarınızı harcayan ne varsa, hepsinden kurtulun. Size yön vereceğini umarak, o yönü bulduğunda da geri dönüşe özenirsin. Döndüğünde değişmeyi istediği şeyin değişmiş olmasını dilersin.