Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı soğutulmuş çiğ süt tavsiye fiyatının, beklentilerin çok altında kaldığını söyledi. Gürer, maliyet artışları da dikkate alınarak, süt referans fiyatının yeniden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Kasım 2019’dan bu yana 2 lira 30 kuruştan işlem gören çiğ süt fiyatının yüzde 23’lük artışla 1 Ocak 2021’den geçerli olmak üzere 2 lira 80 kuruşa çıktığını anımsatan Gürer, “Aynı süre içinde maliyetlerin yüzde 65 arttığı düşünüldüğünde, verilen 50 kuruşluk zam üreticiler arasında yok etkisi yarattı” dedi.


 

MALİYET YÜZDE 60 ARTTI

Çiğ süt fiyatının son olarak Kasım 2019’da 2 lira 30 kuruş olarak açıklandığını ve maliyetlerde ciddi oranda artış olmasına rağmen aradan geçen 13 aylık süre içinde çiğ süt fiyatının yerinde saydığını belirten Gürer, “Üreticiler hem girdi maliyetlerine art arda gelen zamlar, hem ekonomik kriz hem de pandemi koşulları da göz önünde bulundurularak litre başına en az 3 lira referans fiyatı bekliyordu. Ancak açıklanan fiyat, üreticilerin beklentilerinin çok altında kaldı” dedi. Destek olarak 40 krş. destek sözü verilip bununda 30 krş. çekildiğini belirten Gürer, “Keşke girdi fiyatları düşürülse üretici daha ucuza sütü üretse, yem fiyatları döviz oynadıkça fırlamasa” dedi.



YEM FİYATI 6 KEZ ZAMLANDI

Birgün'de yer alan habere göre, ülkemizde, yanlış tarım politikaları nedeniyle hayvancılığın kan kaybettiğini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Üretim maliyetleri son 1 yılda yüzde 65 üzerinde arttı. Yem fiyatlarına son bir ay içinde 6 kez zam geldi. Bakımı, veterinerlik hizmeti, yemi ve diğer girdilerde göz önünde bulundurulduğunda çiğ süt fiyatlarına yüzde 23 değil, en az yüzde 40 oranında bir zam yapılması gerekiyordu. Açıklanan fiyat, zor koşullarda üretim yapan süt üreticileri arasında şaşkınlık yarattı” diye konuştu.



Süt üretimiyle ilgili sorunlar nedeniyle üreticilerin süt ineklerini kesime göndermek zorunda kaldıklarına da dikkat çeken Gürer, “Çiğ süt fiyatı 1 Ocak 2021 tarihi itibariyle 2 lira 80 kuruş olarak açıklandı. Şu anki fiyatı 2 lira 30 kuruş. Markette peynir fiyatları nerede ise yüzde 80’lere varan fiyat artışları oldu. Süt dahi 6- 7 liraya satılıyor. Üreticinin kazanmadığı, tüketicinin de yüksek fiyatla almak zorunda kaldığı, süt üretimi konusunda destekleme ve iyileştirme yapılmaz ise önümüzdeki süreçte süt sıkıntısı da baş gösterecek gibi görünüyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi