Deniz Gezmiş ve arkadaşları ölümünün 50. yılında anılıyor. 6 Mayıs 1972 yılında, arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte Ankara'da Ulucanlar Cezaevi'nde asılarak idam edildi. O tarihlerde Gezmiş ve Aslan 25, Hüseyin İnan ise 23 yaşındaydı.

Hepsi birer Fidan'dı

Deniz Gezmiş, 27 Şubat 1947’de Ankara’nın Ayaş ilçesinde doğdu. Annesi ve babasının öğretmen olması nedeniyle ilk ve ortaöğremini Sivas’ta yaptı.

Ardından liseyi İstanbul’da okudu. 1965 yılında Türkiye İşçi Partisi’nin Üsküdar ilçe başkanlığına aday oldu. Deniz Gezmiş henüz lise yıllarındayken tanıştığı sol görüş ile genç yaşta kendini eylemlerin ortasında buldu. 31 Ağustos 1966 tarihinde Ankara’dan İstanbul’a yürüyen Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin, Taksim Anıtı’na çelenk koymaları sırasında Türk-iş yöneticilerini protesto eden grupla beraber yaptığı eylem sonucunda tutuklanarak gözlatına alındı. Bu olay Deniz Gezmiş‘in ilk gözaltına alınmasıydı.

Halk olarak hayatın her alanında yan yana gelelim işçi kardeşlerime soruyorum: Hangi hak alma çabassnda, hepiniz haksızlığa uğradığınızda, yanınızda bir tek sağcı oldu mu? 

Bizi müslüman, gayri müslim, Kürt, Türk Sünni, Alevi  diye ayırıp yalnızlaştırıp sömürüyorlar. Komünistlerin dinsiz diye bilinmesi devlet politikasıdır. Cemaatler bu toplumu esir almak için kullanılan aygıtlardır.  Din eksenli kurulan bütün devletler kapitalizmin devamı niteliğindedir.

ABD'nin 6 filosuna karşı solcu gençler yani Denizler,Mahirler,Hüseyinler 'hayır' derken bugünkü zihniyet o zaman nerde kaldınız gelin bizi kurtarın diye emperyalistlere yalvariyordu. O günkü fotoğraflara bakılırsa olay tüm ayrıntısıyla ortadadır 

Bir asarsınız bin çoğalır, yeniden daha güçlü geliriz bir dal ,orman oluruz.

DENİZLERİN  DALGASIYIM

BEN HALKIMIN KAVGASIYIM

BİZ ÖLMEDİK Kİ .

Ölümsüz kahramanlar

Bu güzel ülkemin tam bağımsızlık yolunda mücadele vermiş ve bu uğurda şehit olmuş fidanları saygıyla rahmetle anıyorum .

Denizler ölmez!

Ya istiklal ya ölüm ya da tam bağımsız Türkiye!