Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin açıkladığı yüzde 40’a varan taşeron işçi zammının ardından İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taşeron işçilerinin maaşlarına yüzde 30 zam yapılacağını duyurdu. İBB'nin ardından, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) de taşeron işçilerinin maaşlarına yüzde 30 zam yapılacağını açıkladı.

Belediyelerin zam yarışında geri kalmak istemeyen özel sektör şirketleri de işçilerine zam yapmaya başladı. Bazı şirketler, asgari ücretin üzerinde zamlar yaparken, bazıları da asgari ücrete endeksli zamlar yaptı.

İşçi sendikaları, 2024 yılı için zam oranlarının daha yüksek olması gerektiğini savunuyor. Sendikalar, asgari ücretin en az yüzde 50 oranında artırılması gerektiğini belirtiyor.

Bu durum, işçi ve işveren arasında yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. İşverenler, zam oranlarının yüksek olmasının maliyetleri artıracağını ve bu durumun işsizliğe yol açabileceğini savunuyor.

İşçiler ise, hayat pahalılığının arttığını ve bu nedenle zam oranlarının daha yüksek olması gerektiğini belirtiyor.

İşçi ve işveren arasındaki bu tartışmanın önümüzdeki günlerde de devam etmesi bekleniyor.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş saltanattan vazgeçmiyor Diyanet İşleri Başkanı Erbaş saltanattan vazgeçmiyor

Gerek kadrolu gerekse de taşeronu yakından ilgilen zam haberi geçtiğimiz gün sosyal medya platformu X üzerinden duyuruldu. Asgari ücret zammının açıklanması sonrasında tüm çalışanlar yeni yıl zamlarını merak ederken, yeni sahip olunacak haklar ile alakalı gelişmeler de yakından takip ediliyor. Belediye zamları gün gün duyurulmaya devam ediyor. Belediyeler için düzenlenen toplu iş sözleşmelerinde sendikalar çalışanların haklarını korumak amacıyla tavan zam için çabalarken, karşı taraf ise orta yolu bulmak adına anlaşmaya varmak istiyor. Gün gün yeni belediyelerin zam oranları yakından takip ediliyor. Kendi çalıştığı belediye zammını merakla araştıran işçi, öncü zam olabileceği gerekçesiyle diğer belediyelerin açıklamalarını da yakından takip ediyor.

Son dakika olarak duyurulan yeni bir zam haberinde gerek kadrolu gerekse de çalışanı yakından ilgilendirecek mevcut. Isparta Belediyesi’nde çalışan kadrolu ve taşeron işçiyi ilgilendiren toplantı sonrasında maaşlara yüzde 76 zam yapıldığı açıklanırken yapılan zammın haricinde sosyal desteklere de artış getirildiği belirtildi.

Kadrolu çalışana yapılan zam yanında taşeron işçiye de yapılan zam kapsamında en düşük yevmiyesi 670,72 TL'den 1.039,62 TL'ye yükseltildi. Kadrolu çalışana ise her ay 4 yevmiye eklemesi yapılacağı müjdesi verilirken en düşük maaşın 30 bin liraya yükseltildiği belirtildi. İşçi zammının yanı sıra sosyal desteklere de zam uygulandığı vurgusu yapıldı. Yakacak, yemek ve çocuk yardımlarını da arttırdıklarını belirten Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, evlenecek gençler için sağlanan desteklere de yüzde 100 oranınd azam yapıldığını sözlerine eklerken, Sosyal haklardaki ortalama artışın da yüzde 202,93'e ulaştığını söyledi

Editör: Bilal Kayaaltı