Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, BTSO Hizmet Binası’nda düzenlenen “Bursa İş Dünyası Buluşması”na katıldı. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı ile iş dünyası ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ilk olarak sözü BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay aldı. Küresel ekonomide son yıllarda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığını ifade eden İbrahim Burkay, ticaretin önündeki engellerin arttığı, sektörlerin hareket kabiliyetinin sınırlandığı bir dönemde, üretim dinamiklerini korumanın her zamankinden daha değerli hale geldiğini dile getirdi.

Başkan Burkay, “Bursa, serbest ticaret bölgemizin 1 milyar doları aşan dış satımı ile birlikte, yılın ilk 9 ayında 13 milyar dolarlık ihracata ulaşarak ülkemizin kalkınma hedeflerine liderlik etmeye devam ediyor. ‘Kendine İnan Ülkene Güven’ mottosuyla çalışarak, her türlü takdiri fazlasıyla hak eden tüm sanayici ve iş insanlarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye’nin Hedefleri ile Bütünleşen Örnek Projeler

BTSO olarak Ticaret Bakanlığı destekleriyle Küresel Fuar Acentesi, Ticari Safari, Bursa Dış Ticaret Merkezi, UR-GE, HİSER ve nitelikli fuar organizasyonlarına imza attıklarını ifade eden Başkan İbrahim Burkay, “İhracat odaklı kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda yaptığımız çalışmaların da katkısıyla Bursa’da ihracatçı firma sayımız 7 bin 300’e, ihracatımız da yaklaşık 17,5 milyar dolarla rekor seviyeye yükseldi. Kent olarak ürettiğimiz mal ve hizmeti 200’ün üzerinde ülkeye ve gümrük bölgesine ihraç ederken, 8 milyar doları aşan dış ticaret fazlasıyla da Türkiye’mizin ihracatçı tüm şehirleri için rol model olduk.” diye konuştu.

Yüksek Enflasyon Firmaların Öz Kaynaklarını Eritti

Yatırım süreçleri, üretim teknolojileri ve ticaret ortamının hızla değiştiğini söyleyen Başkan Burkay, “Ezberlerin bozulduğu bir dönemde devletimizin rehberliği ve desteklerin sürdürülmesi büyük önem arz ediyor. Önümüzdeki üç yılın yol haritasını belirlemek üzere açıklanan Orta Vadeli Program, küresel belirsizliklere karşın güçlü bir içerikle oluşturulmuş ve öngörülebilirliği artırmıştır. Enflasyonla mücadelenin kararlılıkla uygulanmasıyla birlikte, iş dünyamızın üretim ve yatırım ihtiyaçlarının gözetilmesi de Orta Vadeli Programın başarıyla uygulanmasında belirleyici olacaktır. Buna karşın yüksek enflasyon ortamı, yatırım iştahını azaltırken, firmalarımızın öz kaynaklarını maalesef eritti. Faiz politikasındaki değişikliklerin ardından, işletmelerimizin finansmana erişimi zorlaştı, kaynak girişine duyduğumuz ihtiyaç arttı. Devletimizin sunduğu asgari ücret desteğinin yeni yıldan itibaren en az 1.000 TL olarak devam etmesi ve gelir vergisi dilimlerinin yükseltilmesi, gerek işletmelerimiz gerekse de çalışanlarımız için oldukça önemli bir adım olacaktır.” dedi.

Burkay’dan ‘Organize Ticaret Bölgesi’ Önerisi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Ticaret ve Sanayi Odalarını yetkilendirmesiyle hayata geçirilen Organize Sanayi Bölgeleri gibi başarılı örneklerin ticari alanda da kurgulanması önerisinde bulunan Başkan Burkay, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyada özellikle pandemi sonrası oluşan yeni ekonomik konjonktür, ülkemiz için önemli fırsatlar barındırıyor. Son dönemde artan kira maliyetleri, büyümek ve yatırım yapmak isteyen firmalarımızın ve özellikle KOBİ’lerimizin önündeki en önemli engellerden biridir. Bu sorunu aştığımız takdirde KOBİ’lerimizin ticari hayatlarını kolaylaştıracak ve global fırsatları yakalamalarına imkan sağlamış olacağız. Bu kapsamda imalatçı KOBİ’lerimiz için KOBİ OSB projemizi hazırladık. Diğer taraftan Ticaret Bakanlığımızın himayelerinde yetkilendirilecek Odalar tarafından, uygun hazine arazileri de kullanılarak düşük maliyetle kurulacak Organize Ticaret Bölgeleri'nin de hizmet-ticaret sektöründeki firmalarımızın nitelikli büyümesine ve kalkınma hedeflerimize güç katacağına inanıyoruz. Diğer taraftan özellikle komşu ülkeler ile yapılan ve bavul ticareti olarak adlandırılan kayıt dışı ticaretin, kurulacak yeni Serbest Ticaret Bölgesi ile kurumsal ve yasal kimlik kazanması da önemli beklentilerimiz arasında yer alıyor. Gerekli yasal düzenlemenin tamamlanmasıyla birlikte hayata geçecek olan Serbest Ticaret Bölgeleri, modern lojistik altyapısı ve KDV muafiyetiyle de ticarette önemli bir cazibe merkezi kimliği taşıyacaktır. ABD, Almanya ve Çin gibi gelişmiş ekonomilerde önemli fonksiyona sahip olan serbest ticaret bölgelerinin Bursa’da da oluşturulması konusunda Bakanlığımızın desteklerini bekliyoruz.”

BTSO'nun üretimi arttıracak akademik projesi tamamlandı BTSO'nun üretimi arttıracak akademik projesi tamamlandı

“Zaferin Büyüklüğü Mücadelenin Zorluğu ile Ölçülür”

Ticaret Bakanlığı’nın gerek ticari hayatın düzenlenmesi ve piyasada fiyat istikrarının sağlanması gerekse de üretici, sanayici ve iş insanlarının dünyaya açılması konusunda önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Başkan Burkay, hizmet ticareti ile birlikte ülkemizin 365 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı. “Zaferin büyüklüğü mücadelenin zorluğu ile ölçülür.” diyen Başkan Burkay, “Kalkınmamız için kat etmemiz gereken yolu, meşakkatli de olsa yorulmak nedir bilmeden yürümekte kararlıyız. Birlik ve dayanışma içinde hareket ettiğimiz takdirde, her engeli aşacak, Türkiye Yüzyılı için belirlenen hedeflere hep birlikte ulaşacağız.” dedi.

İhracatta Yükselen İvme Devam Ediyor

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türkiye’nin sanayi, ticaret, turizm, tarım ve lojistik merkezlerinden biri olan Bursa’nın ihracata en fazla katkı sağlayan iller arasında yer aldığını söyledi. Türkiye’nin dış ticaretinde olumlu gelişmeler yaşandığını belirten Bolat, “Bu gelişmeleri Bursa iş dünyası ile paylaşmak istedik. Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinasyonunda bu sabah Eylül ayı dış ticaret rakamlarımızı paylaştık. Eylül ayında 22,7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık. Temmuz ve Ağustos aylarının ardından Eylül’de de Cumhuriyet tarihimizin en yüksek aylık ihracat rakamlarına ulaştık. Ekim ayında da bu trendi sürdürmek istiyoruz.” dedi.

Bakan Bolat’tan İş Dünyasına İşbirliği Daveti

Bursa’nın dış ticaret fazlası veren bir şehir olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ömer Bolat, “Bursa, ülkemizin bayrağını dünyanın dört bir yanında iftiharla dalgalandırıyor. Otomotiv, tekstil ve makine sektörü yine üst seviyede. Tarım ve turizmdeki potansiyeli ve başarıları ortada. Bursa’da ayrıca Ticaret Bakanlığımıza bağlı serbest bölgemiz bulunuyor. Burada 34’ü yabancı olmak üzere 87 firmamız faaliyet gösteriyor. Toplam ihracat 1 milyar doların üzerinde. 12 binden fazla istihdam var. Bakanlık olarak Bursa’da ihracatçılarımıza önemli destekler sağlıyoruz. Bursa’da 2022 yılında 272 milyon lira, bu yılın ilk 9 ayında ise 478 milyon lira destek sağlamış durumdayız. Bakanlık olarak önümüzdeki yıl ihracat desteklerini yüzde 100’ün üzerinde artıracağız. Firmalarımızın finansmana erişimi için de önemli adımlar atıyoruz. İş dünyamızı Bakanlığımızla yakın işbirliğine davet ediyorum.” şeklinde konuştu.

“Bursa Ölçeğinde Daha Çok Şehrimiz Olsaydı Milli Gelirimiz 2 Trilyon Dolar Olurdu”

Bursa’nın sanayisinin yanında lojistikte öne çıkan bir merkez olduğunu kaydeden Bakan Bolat, “Deniz, kara ve demiryolu ağları ile Bursa transit ticaret merkezi görevini görüyor. Hükümetimizin Bursa’ya yapmış olduğu büyük yatırımlar var. Bu yatırımlarla Bursa, Türkiye’nin en gelişmiş 4 şehrinden biri haline geldi. Ülkemizin yarısını Bursa’nın ölçeğine taşıyabilseydik bugün ülke olarak 2 trilyon dolar ekonomik büyüklüğe, 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaşabilirdik. Ancak doğru yoldayız. Kaybedilen yılları geri almaya, ülkemizi daha hızlı bir şekilde büyütmeye çalışıyoruz. Son 21 yıllık dönemde ortalama yüzde 5,4’lük büyüme rakamına ulaştık. Bu yıl sonunda inşallah gayri safi milli hasılada 1 trilyon doları aşacağız.” dedi. İş dünyası ile istişare içinde olduklarını belirten Bolat, “Tüm gayemiz ülkemiz için. Bu noktada BTSO’nun sloganı çok güzel. Bursa Büyürse Türkiye Büyür.”

“Piyasa Bozucu İşlemlere Geçit Vermeyeceğiz”

Ticaret Bakanı Bolat, piyasa bozucu işlemlere karşı aldıkları önlemlerin sonuçlarını görmeye başladıklarını dile getirdi. Ömer Bolat, şunları kaydetti: “OVP’de bir numaralı hedefimiz enflasyonu düşürmek. İki yıllık bir perspektif belirledik. 2026 yılında tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz. Piyasa ekonomisine, özel sektörle kalkınmaya inanan bir Hükümet olarak stokçuluk, vurgunculuk gibi piyasa bozucu işlemlere asla göz açtırmayacağız. Otomotiv sektöründeki çalkantılı süreci yaptığımız çalışmalarla büyük ölçüde sona erdirdik. Stoklar ortadan kalktı ve arabalar görünür oldu. Fiyatlarda düşüşler, kampanyalar, 3 saatte teslim haberleri gelmeye başladı. Olması gereken buydu. Herkesin kazandığı, üretici ve tüketicinin zarar görmediği şartları oluşturmak bizim görevimiz. Diğer sektörlerde de aynı çabayı gösteriyoruz. Piyasa denetimlerini sıkılaştıracağız. Tüketicilerin zarar görmeyeceği, adil bir piyasa düzeni sağlamakta kararlıyız. Kazan kazan prensibiyle, istikrarlı piyasa ekonomisi şartlarında daha bereketli ve verimli büyüyen Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz. Türkiye Yüzyılı vizyonu hedeflerimize ve ekonomiye olan destekleri için iş dünyamıza teşekkür ediyorum. ”

Vali Mahmut Demirtaş’tan İş Dünyasına Teşekkür

Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Bursa’nın üreten ve ürettiğini ihracat eden konumu ile Türkiye ekonomisine önemli katma değer sağladığını belirterek, “Bursa, ileri teknoloji ve yüksek kapasiteli tesisleriyle bölge ve ülke ekonomimizin en önemli itici gücünü devam ettirmektedir. Bursa iş insanlarımıza sağladıkları bu katma değer sebebiyle teşekkür ediyorum.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Bursa iş dünyası temsilcileri sektörlerinde yaşamış oldukları sorunları ve çözüm önerilerini Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Bakanlık yetkilileri ile paylaştı

Editör: Bilal Kayaaltı