Türkçeyi doğru konuşmamız, doğru yazmamız, doğru telaffuz etmemiz gerekirken, son yıllarda yaşanan bozulma endişe verici boyutlara ulaştı. Türkçeyle uzaktan yakından alakası olmayan kelimeler gençlerin dilinden düşmez oldu. Bavul Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, Türkçenin geri dönülmez bir yola girdiği söyleyerek, “Dilimizi kaybetmeye başladık, bu da beraberinde ulus olarak benliğimizi de yitirdiğimizi gösteriyor. Kültürümüz yok oluyor, ciddi bir yozlaşma var, beraberinde de varlığımızı kaybetme sürecine girdik” diye görüş belirttiler. Milli Eğitim'in yaz boz tahtasına döndürüldüğünü sözlerine eklediler.

Bakın Türkçe katliamı için vatandaşlar neler söyledi:

Ateş etmek: Savaşla, silahla, terörle büyüyen bir nesilden ne beklenirdi ki? Ateş etmek öyle bir anlam kaymasına uğradı ki şaşar kalırsınız. "Vay ceketin ateş ediyor" örneğinde olduğu gibi bir nesnenin ya da insanın göz kamaştırması durumunda kullanılıyor.

Ateşlesene: Ateş etmek kadar yine değil belki, dizilerde falan kullanılmışlığı var. Net olarak versene demek. 'For example': "Kanka 20 TL ateşlesene."

Ay dont: Gençler sadece Türkçe kelimelerin değil İngilizce kelimelerin de anlamını değiştiriyor. Ay dont yapma anlamında keskin bir uyarı deyişi. Hatta içinde ısrar dahi etme anlamını da barındırıyor.

Ben şok: Yıllardan beri haber sunumlarında kullanılan "Şok şok şok"un bir karşılığı olacaktı elbet. Yıllarca şok üzerine şok yaşayan nesil nihayet şoku kendi diline uydurdu. Gençler çok şaşırdım demek yerine "Ben şok" diyorlar. Eğer şiddetli bir şaşırma hali yaşamışlarsa "Ay, ben şok" tabirini kullanıyorlar.

Ego kasmak: 90'ların gözde kelimelerinden biriydi ego, egoist! Böylece bencil kelimesinin pabucu taa o yıllarda dama atıldı. Ego kelimesi de dilimize bir yerleşti pir yerleşti. Gençler bu kelimenin kullanımı "ego kasmak" tabirini kullanarak genişlettiler. Ne Tatlı bir ses tonuyla söylendiği zaman sempati ifadesi olarak kabul ediliyor. Kibirli bir tonda söylendiği zamansa karşıdaki ezikleniyor demek.

Troll face: Şımarık, yerinde duramayıp her şeye musallat olanlara ve üstüne üstlük de delikanlı rolüne yatanlara eskiden argoda fırlama denirdi. Ama çağımız trol çağı! Artık fırlama yerine troll face kullanılıyor..

Editör: Haber Merkezi