Yaklaşık 7 aydır devam eden zam yağmuru, tarım üretiminin girdi maliyetleri karşısında durma noktasına gelmesi, yaklaşık 16 milyon dar gelirli sabit maaş alan vatandaşı çaresiz hale getirdi. Ayın sonunu getiremeyen vatandaş bankalara borçlanırken, ekonomiyi de sarsmaya başladı.

TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede kontrolü kaybettiğini ve uygulanan politikaların maliyetinin yüksek olduğunu belirtti.

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD iş birliği ile düzenlenen "2024 yılında Türkiye Ekonomisi" konulu konferansta konuşan Altınsaç, 2013 yılı sonlarından itibaren Türkiye ekonomisinin ivme kaybettiğini ve enflasyon kontrolünün zorlaştığını ifade etti.

AĞIR MALİYET VURGUSU

Ekonomim'de yer alan habere göre Altınsaç, geçmişte uygulanan ve günümüzde geçerliliğini yitirmiş politikaların ekonomiye ağır bir maliyet olarak yansıdığını vurguladı.

Ayrıca, geçen yılın ikinci yarısında politikalarda görülen U dönüşünün Türkiye'nin CDS puanlarını 300'ün altına çektiğini ancak bu durumun enflasyon beklentilerini karşılamaya yetmediğini belirtti.

MERKEZ BANKASI TAHMİNLERİ GERÇEKLEŞMEYECEK”

Akaryakıta indirim müjdesi Akaryakıta indirim müjdesi

TÜSİAD Başekonomisti, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerinin gerçekleşmeyeceğini ve yüzde 73'ün üzerinde bir enflasyon beklediklerini dile getirdi. Altınsaç'a göre, iç talebin güçlü seyretmesi ve servis enflasyonundaki artış, Merkez Bankası'nın tahminlerinin gerçekleşmeyeceğini gösteriyor.

Bu durumun, sadece Merkez Bankası politikalarıyla değil, maliye politikalarının da desteğiyle ele alınması gerektiğini ifade etti.

“VERİMLİLİK SORUNU ÇÖZÜLMESİ LAZIM”

Altınsaç, geçmişte kaçırılan fırsatları ve yetersiz politika uygulamalarını eleştirirken, Türkiye ekonomisinde verimlilik artışının olmamasını da sorunların kaynağı olarak gösterdi. Reel sektörde son on yılda bir verimlilik artışı yaşanmaması, ekonomik başarının sürdürülebilir olmamasına yol açıyor.

Altınsaç, döviz kuru düzeyinin tek başına bir çözüm olmadığını, verimlilik sorununun çözülmesi gerektiğini belirtti.

Editör: Bilal Kayaaltı