Ekonomide yaşanan endişe verici gidişat,  Türkiye’de yaşana gençlerin umutlarını tüketiyor, fırsatını bulanlar kaçak ve yasal yolları kullanarak yurt dışına gidiyor.

Teknolojinin istihdam ve işsizlik üzerindeki etkilerini uzun zamandır inceleyen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MİT) öğretim üyesi, ekonomist Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye'deki ekonomik ve sosyal sorunlara yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet'ten Özlem Yüzak'a konuşan Prof. Dr. Acemoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönetiminde yürütülen ekonomi programını şöyle yorumladı:

“GELİŞMESİ İÇİN UFUK BİR PENCERE KALDI”

"Ben önemli bir gelişme görmüyorum açıkçası. Herkes gibi ben de umutlu olmak istiyorum ama hâlâ çok büyük bir umut yok içimde. Zaten enflasyon bu düzeye çıktıktan sonra indirmek çok zor ama bir tek enflasyonu düşürüp Türkiye ekonomisin düzelteceğiz diye bir şey de yok. Çok daha derin problemleri var Türkiye’nin... Az önce de bahsettiğim gibi sistem problemi. Türkiye’nin gelişmek için artık önünde çok ufak bir pencere kaldı ama bunları kaçıracağız gibi duruyor. Şu anda bir tek faizleri artırıp yurtdışından bir iki bankadan kaynak getirip bu yapılmaz.

POLİTİK NEDENLER

Türkiye teknolojiyi doğru kullanmıyor, bir kere yatırımda çok geride; ağırlıklı yatırımlar inşaat sektörüne gidiyor ama daha kötüsü kalifeye eleman yok. Lise altı eğitimi olanlar teknolojiyi kullanmakta zorlanıyorlar. İş yine doğru seçime geliyor. Doğru teknoloji olsa onlar da kullanır; bahçıvanın, işçinin, elektrikçinin kullanacağı teknolojiler de var. Ayrıca politik nedenlerden dolayı özgürlüğün kısıtlanması nedeniyle Türkiye’nin geleceği artık iyice karanlık görüldüğü için en parlak gençler yurtdışına gitmeye başladı. Az insan giderse problem yok ama sayı bu kadar çok olunca bir çöküşe yol açar ve Türkiye bunun eşiğinde."

Editör: Bilal Kayaaltı