Havaların erken soğuması, birçok bölgede kar yağışını etkili olması araç sahiplerini tedirgin ederken, kış lastiği uygulaması için geri sayım başladı.  Yolcu ve yük taşıyan ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlarken, uygulama öncesi Bursa’daki sürücüler lastik değişimi ve araçların kışlık bakımları yaptırmak için oto bakım ve lastikçilere geliyor. Lastikçi dükkanları önünde yoğunluk oluşturan duyarlı sürücüler  kışlık lastiklerini taktırıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği takmaları, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için zorunlu tutuluyor. Söz konusu yetki, Bakanlıkça valiliklere de devredilebiliyor. İşte, zorunlu kış lastiği uygulamasının tarihi?

25 KASIM’A ÇEKİLDİ

Yapılan açıklamaya göre, meteorolojik veriler çerçevesinde, ticari araçlarda kış lastiği kullanma zorunluluğu 1 Aralık’tan 25 Kasım tarihine çekildi.

CAN VE MAL GÜVENLİĞİ ÖNEMLİ

Karlı ve buzlanan yollarda kış lastiğinin önemine değinen Bursa’daki bir sektör temsilcisi, “Kışlık lastiklerin ince kanalları sayesinde ıslak zeminde ve buzlu hava şartlarında can ve mal güvenliğine maksimum seviyeye çıkartıp hem canımıza hem malımızı koruyor. Yakıt tasarrufu sağlıyor. Fren mesafesi kısalıyor hem kendimiz için hem trafikte diğer araçlar için kullanmalıyız” dedi.

Kiralar 10 bin, emekli maaşı da 10 bin lira! Kiralar 10 bin, emekli maaşı da 10 bin lira!

DENETİMLER SIKLAŞTIRILDI

Araçların denetimi, Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor. Kurala uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor. Geçtiğimiz Pazar günü Bursa Uludağ’da etkili olan kar yağışı nedeniyle ekipler, dağ yolunda sıkı denetim yapmış, araçlarına zincir takmayan sürücüleri geri çevirmişti.

Editör: Bilal Kayaaltı