Kim ne derse desin, hayat pahalığı vatandaşın belini büküyor. Buna bağlı olarak alım gücünde ciddi düşüş var.

Simit 5 lira olunca, “ay” hesabı da yapılamıyor artık.

Giderlerde yüzde 200’e varan bir artış olurken, gelirimizle arasında acayip bir uçurum oluştu.

Önceden emekli, işçi, memur maaşına zam yapılınca sevinirdi, şimdiler, “keşke hayat pahalılığı dursa da, maaşlarda artış olmasa” diyor.

Bu tabloya bakarak ekonomistler, enflasyon ve dövizdeki artışın devam edeceğini söylüyorlar.

Dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Bursa’ya geldi. Sabah "Bursa Üretim Sürecine Katılım Desteklenmesi Projesi" çerçevesinde aralarında yabancı uyruklularında bulunduğu 50 bin kişiye istihdam sağlanmayı hedeflediklerini açıkladı.

Öğlenden sonra AK Parti il Başkanlığı’nı ziyaret etti, Bursa’nın ülke ekonomisine üretimle katkı koyduğunu hatırlattı. Küresel krizin dünyayı etkisi altına aldığını hatırlattı. Buna rağmen, enflasyonla mücadelede kararlı olduklarını, doları, muhalefetin ve ekonomistlerin aksine, üretimi, ihracatı arttırarak dizginleyeceklerini ifade etti.

Asgari ücretin üzerindeki vergi yükünü kaldırdıklarını ve yapılan artıştan söz eden Bakan Bilgin, emekli maaşlarında da herkesin yüzünü güldürdüklerini belirtti.

Çalışma Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, sır gibi saklasa da, 2022’nin sonunda, işçiye, emekliye, memurlara yeni sürprizler yapmaya hazırlandıklarının mesajını verdi.

***

Gelelim yeni proje, istihdam adımına.

Malumunuz ülkemize sayıları her geçen gün artan yabancılar var. Yani başka ülkelerden gelenler; bunların başını Suriyeliler çekiyor. Hatırlatmak gerekirse Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs ayında 1 milyon Suriyeliyi gönüllü olarak geri göndereceklerini açıklamıştı.

Yaklaşık 2 ay sonra Bursa’dan duyurdu Bakan Bey, ülkemize zorunlu göç etmiş yabancıların da istihdama kazandırılması için Uluslararası Göç Örgütü’nün destekleriyle çalışma başlattıklarına dikkat çekti.

Bundan sonra yasal yollardan Türkiye’ye gelen yabancılar, çalışma izni çerçevesinde sanayide çalışacak, istihdama katılacaklar.

Gelin tarihi bir çıkış yapan Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e bu istihdam hamlesiyle ilgili kulak verelim:

"İnsanları, istihdamı hazırlayacak, gençleri iş sürecine sokmak için bu programlar yapılıyor. İşsizliğe karşı mücadelede çalışma bakanlığı emeğin yanında işsizliği önlenmesi konusunda aktif tutum alıyor. Ülkemizde zorunlu göç etmiş farklı şehirlerde yabancılar çalışıyor. Bunların da sadece sosyal yardımlarla değil, iş sürecine katılanların çalışma izni çerçevesinde istihdama katılmasını sağlayan programlar yapıyoruz. Bu yaptığımız programı Uluslararası Göç Örgütü destekleniyor teşekkür ediyoruz. Biz bu programlar neticesinde sanayi kuruluşlarımızla iş arayanlarımızı bir araya getiriyoruz. Biz onlara 3 ya da 6 ay destek veriyoruz. Finansı biz veriyoruz. Bütün ihtiyaçlarını biz karşılıyoruz. Ondan sonra kalan kısmı işverenler yapıyor, istihdam garantisini sağlıyor. İşçi, işvereni buluşturacak, bu ülkedeki kayıt dışı istihdam içinde yer almasını önleyecek düzenli çalışmayı örgütleyecek programdır. Türkiye çapında hızlıca yayılacak. Bursa'ya da katkı sağlayacak. Bursa'yı başka programda ziyaret edeceğiz. Kadın istihdamına ağırlık veren 50+1 istihdam programımız olacaktır. O günde sizlerle birlikte olacağız."

Yabancı istihdamıyla ilgili atılan adımın, AK Parti iktidarına yansıması nasıl olacak bunu zaman içinde göreceğiz. 

Tüm bu gelişmelere rağmen, enflasyon ve zam yağmuru durmuyor.

Temmuz bitiyor karpuz hala 5 lira.

Kiraz, ihracatın da etkisiyle pazar tezgâhlarında 25 liradan aşağı inmedi.

Artık 2 kişi bir araya geldi mi yüzde 100 zam gören beyaz peynirin artışını konuşuyor.

Geçtiğimiz yıl 5 lira olan sütün litresi 12 TL.

2020 Temmuz’da 22,45 lira olan 2 kilo pirinç, şimdi 44,90 liradan satılıyor.

Koskoca ülkeyi doyuracak tahıl ambarı olan Konya ovasına mısır ekmek için talimatlar doğrulturunda direnen, inatlaşan Tarım ve Orman Bakanlığı 'nın yanlış uygulamalrı yüzünden obruklar oluştu; sebebi belli, su yok oldu. Böyle olunca Türkiye’yi doyuracak topraklara buğday ekemiyorsun.

Tabi, un fiyatları sürekli artıyor, ekmek zamlanıyor.

Haliyle,

Vatandaşın, esnafın, çiftçinin tek derdi girdi maliyetlerinin zirveye çıkması, neredeyse ulaşılamaz hale gelmesi.

Mutfakta, hanelerde yangın büyük.

Bakan Vedat Bilgin, bu yangını söndürecek adımlar atmaya kararlı olduklarını söylüyor.

İnşallah, enflasyonun, dövizin ateşi halkımızın sabrı köpürmeden söndürülür.