EYT’de yeni düzenleme! Bu şartları sağlayanlar yaşadı, kadın ve erkeklerde emeklilik 2 yıl öne çekiliyor: Kadın ve erkeklerin emeklilik şartları değişti, 2 sene öne çekiliyor. Şartları yerine getirenler hemen emekli olacak, yeni bakan çalışmalara başladı. EYT düzenlemesinin ardından emekli olanlarla birlikte yeni düzenlemeyle, 50,52,53 yaşı olanlara  emeklilik müjdesi verilecek.

Yapılan düzenlemenin ardından yaklaşık 1. 5 milyon EYT’li emekli oldu, yüzbinlerce işçi maaşlarını almaya başladı.

Kısmi emeklilik konusunda şartların değişebileceği konuşuluyor. Yapılacağı belirtilen bu düzenlemeyle kısmi emeklilik seçeneğinin de ele alınması gündemde.

Bağ-Kur sigortalıları için 5400 prim günüyle kısmi emeklilik hakkı sağlanabilen sürenin 4500’e indirilmesi bekleniyor.

Bu şekilde Bağ-Kur sigortalılarına 2 yıl (900 gün) gibi bir avantaj sağlanacak. Yasal düzenleme ile bu düzenlemenin çerçevesi çizilecektir.

Kısmi emeklilik formülü, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini hemen kaçıranlara bir seçenek sunuyor. EYT yasasından faydalanamayan, yani 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar için kademeli bir yaş şartıyla emeklilik seçeneği gündemde.

1- Hizmet Tespit Davası

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun arşiv kayıtlarının incelenmesi için, günsüz girişleri olan kişiler, çalışmalarının 8 Eylül 1999 tarihinden önce olduğuna eminse, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak arşiv kayıtlarını inceleyebilirler. Günlük kayıtlarını tespit ettirmeleri gerekmektedir.

2- Ödenmemiş Prim

Girişi yapılmış ancak primi ödenmemiş durumda olanlar için, primin ödenmediği dönemde sigorta günleri görünmez. Bu nedenle, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışanlar emeklilik hakkı elde edemezler. Sonraki yıllarda emeklilik şartları değiştiği için bu durumun bir anlamı olmaz.

EYT’liler, şartları karşıladıklarında emeklilik için başvururken, eksik primi olanlar borçlanma veya prim ödemesi yapmayı düşünebilirler. Temmuz ayında asgari ücrette beklenen zam ile 10.000 lirayı aşması, bu ödemeleri artıracaktır. Başvuruyu Haziran sonuna kadar yapacak olanlar daha az ödeme yapacaklar. İşte detaylar.

Editör: Bilal Kayaaltı