Yeni yasayla birlikte milyonlarca kişi emekli olurken, erken emeklilik, kadınların yaşıyla ilgili de yeni kararlar ortaya çıkıyor. SSK, BAĞ-KUR’lularla ilgili ciddi adımlar atılacağı belirtiliyor. Primlerdeki farklılığında ortadan kalkacağı kaydediliyor. Bilindiği gibi EYT düzenlemesinin ardından 1.6 milyona yakın vatandaş emekli olmuştu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yaptığı düzenlemenin ardından EYT’liler emekli oldu ama bazı sorunlar, gün skandalı devam ediyor.

EYT düzenlemesinin yasalaşmasının ardından kapsam dışında kalan vatandaşlar hala emeklilik hayali kurmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni emeklilik sistemi için önemli açıklamalarda bulundu. Meclis’in gündeminde, kadınlara emeklilik yaşının esnetilmesi, Bağ-Kur primlerinin eşitlenmesi ve kademeli yaş indirimi gibi konular yer alıyor. Bu süreçte, kısmi emeklilik için gereken şartlar da araştırılan konular arasında yer almaktadır. İşte, erken emeklilik için prim ve yaş çizelgesi!

EYT düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle birlikte BAĞ-KUR’lu çalışanların emeklilik şartı, 9.000 prim gününden 7.200 güne düşürülmesi için çalışmalar başlatıldı, SGK’lılarla aynı düzeye getirilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir emeklilik reformu için müjdeli haberi duyurdu. Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi hayata geçirilecek ve bu sayede çocuk sayısı baz alınarak kadınlarda emeklilik yaşı öne çekilecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bağ-Kur prim günlerinin düzenlenmesi için yeni bir çalışma başlattı. Böylece 4A (SSK) ve 4B (Bağ-Kur) arasındaki prim farkı tamamen ortadan kalkacak.

Genel olarak, 9.000 prim günü şartı, yeni getirilecek yasa ile 7.200’ye düşürülüyor. Yani Bağ-Kur’lu vatandaşlar da SGK’lılar gibi emekli olabilecekler. Bağ-Kur kapsamındaki vatandaşlar için 5 yıl erken emeklilik imkanı sağlayacak düzenlemenin 2008 yılından sonra çalışmaya başlayanları kapsayacağı öğrenildi.

Bakan Bilgin, bu çalışmayı anlatırken “Küçük esnafı koruyacak bir modele ihtiyaç var” dedi. Bu kapsamda, berber, kuaför, marangoz, bakkal ve terziler gibi milyonlarca küçük esnaf düzenlemenin kapsamında yer alacak. Ancak, diğer Bağ-Kur’luların da kapsama dahil edilmesi bekleniyor. Bu durumda, şirket sahipleri ve isteğe bağlı sigorta ödeyenler de emeklilik düzenlemesinden faydalanabilecek.

SSK’lılarda kısmi emeklilik için istenen prim gün sayısı, ilk sigortalı olunan tarihe bağlı olarak farklılık göstermektedir. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar için 3.600 prim günü şartı bulunurken, bu tarihten sonra iş hayatına atılanlar için 4.500 prim günü gerekmektedir. Bağ-Kur’lular için ise tarih fark etmeksizin 5.400 prim günü istenmektedir. Bu durumda da prim günü şartının indirilmesi beklenmektedir.

Eğer prim eşitlemesi kısmi emeklilik için de geçerli olursa, Bağ-Kur’lular 4.500 prim günüyle kısmi emekli olma imkanına sahip olacaklar ve 900 günlük bir avantaj elde edecekler.

Editör: Bilal Kayaaltı