Söz konusu mesajdan haberdar olduktan sonra konuyla ilgili araştırma yaptığını ifade eden Eskin, dolandırıcıların hangi yönetmeleri kullandığını şöyle anlattı: 

"Öncelikle yaşadıklarıma bir bakalım;
Fotoğraflarını paylaştığım sahte haciz mesajı ilk önce erkek kardeşimin boşandığı eşine gidiyor. Ve daha birçok yakınıma. Elbette yakın-uzak çevremde bir telaşe. Eve hacze gelecekler, evde kimse yoksa polis nezaretinde çilingirle evin kapısı açılıp, haciz işlemi yapılacak. En son ise eşimin ortak olduğu imalathaneye telefon ediliyor ve ben soruluyorum. O anda dükkan da olduğum için telefonu aldım ve konuşmaya başladım.

Köşe yazarı Metin Esgin

‘SAHTEKAR KENAN’

Özetle; Metin bey ben Balıkesir 1. İcra Müdürlüğü’nden Kenan. Bir borcunuzdan dolayı evinize icra takibine geleceğiz. Evde yoksanız, polis marifeti ile kapınız açılacak ve haciz işlemi yapılacak. Bu konuşma sonrası, gelmeyeceklerini bildiğim halde (bir ihtimal) gelir diye eve gittim. Evde bulunan kamerayı kapıya doğru yönlendirdim. Amacım gelen kişi ile yapma ihtimalim olan görüşmeyi seli ve görüntülü kaydetmek.

ELBETTE KİMSE GELMEDİ

İnandırıcı olmamalarının sebebi ise;
1. Hemen e-devler üzerinden icra takibimin olup olmadığına bakmak oldu. Böyle bir dosya yok
2. Hiçbir icra memuru, borçluyu cep telefonu veya başka bir kanaldan icraya geliyorum diye aramaz.
3. Hiçbir avukat, bir icra dosyası için böyle bir mesaj gönderemez, gönderemez.

BORÇ MESAJININ KAYNAĞI NEDİR?

2000 yılında sahibi olduğum işletmenin bir reklam çalışması yaptırmıştık. Reklam çalışmasını yapan ajans taahhütlerini yerine getirmediği gibi, reklamda telefon numaramı yanlış yazmıştı. Bu durumda, yapılan çalışmayı kabul etmediğimi söylemiştim. Ve bu hizmet için de fatura kesilmemişti. Ancak, ortada taahütün yerine getirilmediği bir sözleşme vardı.

Bütün bu olanlardan sonra, icra takibi yaptığını söyleyen hukuk bürosunu aradım. En iyi ihtimalle hata yaptıklarını, e-devlet üzerinden baktığımda böyle bir dosya olmadığını söylediğimde, icra takibini firma üzerinden yaptıklarını beyan ettiler. Firmam bir şahıs firması olduğundan, firma adının herhangi bir tüzel kimliği (muhtelif şirket şekilleri) olmadığı için böyle bir muamelenin olmayacağını, dolandırıcı olduklarını söyledim.


İSTANBUL MERKEZLİ HUKUK BÜROSU
Aradan bir gün geçtikten sonra beni Balıkesir 1. İcra Müdürlüğünden aradığını söyleyen kişiyi aradığımda, beni tanımadıklarını, yanlış numara aradığımı söylediler. Ancak, İstanbul merkezli hukuk bürosunun sabit telefonuna çıkan kişi ile cep telefonundan arayan kişi aynı idi. Fakat, beni tanımadığını söyleyen kişi, eşimin adını ve kızlık soyadını söyleyerek, bizi ondan sorun dediler. Bu bilgileri sosyal medya hesaplarımdan edindikleri aşikar. Aynı kişiye, tüm konuşmaların kayıt altına alındığını, gerekli mercilere şikayet edeceğimi söylediğimde hakaret ve tehditlerle telefonu kapattılar."

Şimdi gelelim internet üzerinden yaptığım konu ile ilgili araştırmalara; Bazı hukuk büroları maalesef bu çirkin dolandırıcılık tezgahını kurmuş durumdalar. Öncelikle 1.-2. ve hatta 3. derece yakınlarınız veya arkadaşlarınız üzerinden hu tür mesajlar taranıp,, hedef kişiyi değersizleştirip, psikolojisini bozmaya çalışıyorlar.
ALINTI:

Haciz oyunu gün yüzüne çıktı!

Dolandırıcılarher gün bir yenisini icat ettikleri yöntemlerle masum insanın hayatını karartıyor. Bunlardan bir tanesi ve son günlerde sıkça rastlananı ise icra takibi.

Dolandırıcılarhiç boş durmuyor ve her gün bir yenisini icat ettikleri yöntemlerle masum insanın hayatını karartıyor. Bunlardan bir tanesi ve son günlerde sıkça rastlananı ise icra takibi. İcra takibi genelde borç ödenmediğinde alacaklılar tarafından başlatılır. Çoğu kişi mahkeme kararı olması gerektiğini düşünür. Ancak durum hiç de zannettiğiniz gibi değil. Belgesiz ve mahkemesiz icra takibi var.

İSTEDİĞİ TUTARI YAZIYOR

Mahkeme kararı olmadan yapılan bu işleme 'ilamsız icra takibi' deniyor. Vatandaşın kimlik bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar, icra dairelerine giderek, 'ilamsız icra takibi' için başvuru yapıyor. Başvurunun kabul edilmesi için her hangi bir belge, borç kağıdı, fatura veya mahkeme kararına gerek olmadığını bilen dolandırıcılar, 40-50 liralık masrafla hiçbir şeyden haberi olamayan vatandaşın adresine 500-2000 lira arası ödeme emri yollatıyor.

İTİRAZ YOKSA KESİNLEŞİR

Ödeme emrini alan vatandaşlar, bir yanlışlık yaptılığını düşünerek, yasaya göre 7 gün içinde icra dairesine itiraz etmezse borcu kabul etmiş sayıyor. Borç ödenmezse haciz işlemi başlatıyor. Borçlu buna itiraz ederek borçlu olmadığıyla ilgili dava açabilir. Mahkeme masrafı 500-600 lira. Dava 1.5-2 yıl sürüyor. Ayrıca hacizi durdurmak için anaparanın yüzde 115'i kadar teminat yatırmak gerekiyor. Aman itiraz süresini geçirmeyin. Dolandırıcılar yine iş başında. Borcunuz olmadığı halde hacizlik olabilirsiniz. 100 binlerce kişinin kimlik bilgilerini ele geçiren sahtekarlar, mahkeme kararı ve belge olmadan icra takibi başlatıyor. 7 gün içinde itiraz etmezseniz... İcra dairesinden gelen borç tebligatına 7 gün içinde itiraz edilmezse, borç kesinleşiyor.

Sahte polis, savcı ve avukatlar bu kez de sahte icra yöntemiyle vatandaşı kandırmaya çalışıyor. Üstelik bu kişiler gerçek avukat ismi kullanıyor. Yani avukatlar da mağdur. Vatandaşa ödenmemiş borçları varmış gibi sahte icra takibi gönderen dolandırıcılar, "7 gün içinde ödenmezse borç katlanır" diyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız icra dairesine gidip 'Hiçbir borcum yoktur' şeklinde dilekçe vermeniz gerekiyor.

İLK ADRES HAKEM HEYETİ

Tüketicilerden en çok alacaklı olan enerji, bankacılık ve telekomünikasyon sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler de hızlı tahsilat için ilamsız icra takibi başlatabiliyor. Ancak Mart 2015 tarihli Yargıtay kararına göre; (Karar sayısı: 2015/8738), şirketlerin fatura gibi alacaklarını bu yolla tahsil hukuka aykırı. Bu kararla, şirketler 3610 liranın altındaki alacakları için ilk önce Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuracak.

6 AY SÜRESİ VAR

Hakem heyeti, alacakla ilgili kararı 3 ay 6 ay arasında sonuçlandırıyor. Tüketici bu aşamada ödeme yaparsa ek masraf olmadan borçtan kurtulabilir. Ama borcunu ödemezse hakem heyetinin kararıyla icra takibi başlatabiliyor. Avukat Hakan Tokbaş, "İlamsız icra takibine itiraz süresini (7 gün) geçirirseniz, gecikmiş itiraz yolu var. Bunun için mağdurun 7 günde bir engeli nedeniyle (sağlık raporu gibi) itiraz edemediğini ispatlaması diye konuştu.

Kaynak: https://www.milliyet.com.tr/ekonomi/haciz-oyunu-gun-yuzune-cikti-2387870

Yorum:

Adaletin birinci basamağı olan avukatlar ve avukatlık bürolarının bu yollara tevessül etmesi, isanların adalet ve hukuk sistemine olan güveni zedelemekte. Baroların Adalet Bakanlığı’nın bu soruna çare bulması gerekiyor. Zira, bu tür kişilerin oltalarına düşenlerin büyük bir bölümü hukuki süreçleri bilmeyen masum insanlar. Vatandaşların duygularını suistimal eden bu tür insanlar yüzünden çok can yanmakta. Ve bu artık toplumsal bir sorun haline gelmekte.

Bana bu mesajı gönderen Avukatlık Bürosu

Kartal Hukuk Bürosu

Av. Ferhat BULUT

Tel:  (0212) 852 62 43 /  (0212) 852 62 43

Benzeri mesajlar alırsanız, mutlaka en azından iki günde bir e-devletten hakkınızda açılmış bir haciz dosyası olup olmadığını kontrol edin ve varsa yedi gün içinde mutlaka itiraz edin.

Editör: Haber Merkezi