Seçimin ardından devam eden zam yağmuru vatandaşı çareler aramaya itti. Doğalgaz yakamayanlar sobaya yöneldi. 

Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte sobalar tezgâhtaki yerini aldı. Sobalı evde yaşayan vatandaşlar sobacıların yolunu tuttu. Özellikle sabah ve akşamları havaların serinlemesi dolayısıyla vatandaşlar, kış hazırlıklarına başladı. Kış mevsiminde ısınmak için tercih edilen araçlardan birisi olan sobalar, kovalı, fırınlı, tuğlalı çeşitleri ve farklı modelleriyle, hava sıcaklıkları düştükçe piyasadaki yerini almaya devam diyor.

Doğal gaz, elektrikli ısıtıcılar gibi teknolojiye yenik düşen mesleğin son temsilcileri, geçmişten günümüze gelen ve eskiyi hatırlatan sobacılığı yaşatmaya çalışıyor.  Edirne’de 50 yıldır baba mesleği sobacılığı sürdüren Çilingirler Çarşısı esnaflarından Emre Nurlu, kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte hazırlıklara başladıklarını ve soba, kuzine, boru gibi kışlık malzemelerin satışı yaptıklarını ifade etti.

KUZİNE OLANLAR TERCİH EDİLİYOR

Vatandaşların yavaş yavaş kış hazırlıklarına başladığını ifade eden Nurlu, "Doğalgaza gelen zamlar vatandaşı arayışa itti.  Özellikle köylerden gelen müşterilerimiz oluyor. Eylül ayının sonlarına doğru havalar serinlemeye başladığı zaman satışlarımız biraz daha hareketlenebilir. Kovalı sobalarımız, tuğlalı sobalarımız var. Bunun yanında peçka denilen kuzine tarzı fırınlı sobalar var. Onlar daha fazla tercih ediliyor. Çünkü içinde yemeğini yapıyor, ekmek pişiriyor ve kışlık yiyecek hazırlığı yapıyorlar. Çok işlevli olduğu için diğerlerine göre daha fazla tercih ediliyor” ifadelerine yer verdi.

BULGARLAR DA ALIYOR

Cumhurbaşkanı Yılmaz duyurdu: Kamuda tasarruf tedbirleri başlıyor Cumhurbaşkanı Yılmaz duyurdu: Kamuda tasarruf tedbirleri başlıyor

Bulgaristan'dan gelen vatandaşların da Edirne'den soba aldığını belirten Nurlu, ilerleyen günlerde satışların ve hareketliliğin artmasını beklediklerini söyledi.

Kış hazırlıklarına başladıklarını söyleyen Havva Civan, köyde yaşadığı için eksikleri tamamlamak ve sobası için 5 adet yeni boru almaya geldiğini ifade etti.

Editör: Bilal Kayaaltı