Esnaf ve sanatkar başta olmak üzere, imalat sanayiindeki üretim işletmelerinde ara eleman işgücü sıkıntısı had safhaya ulaştı. Gözünü yükseklere diken yeni neslin, "seçkin meslek" statüsü verilen mühendislik, mimarlık, elektrik, elektronik, bilgi sistemleri, tıp ve hukuk gibi alanları hedeflemesi, en yaygın mesleklerin bile sonunu getiriyor. 10 yaşından beri elinden tornavida düşmeyen Fakir ve Nilco markaları yetkili servisi Gözde Teknik’in sahibi Gökhan Pelener, nitelikli işgücüne sahip kişilerin işsizlik sorunu olmadığını, ancak yetişmiş işgücü eksikliğinin özellikle işletmelerde üretimi aksatacak düzeye geldiğini, sanayi ve sanatkar şehri Bursa’da çırak ve kalfa yetişmediğini söyledi.

Gökhan Pelener, Bursa'nın üretim merkezi olduğuna dikkat çekti, çırak ve kalfa yetişmememesi konusunda anne ve abablara uyarılarda bulundu.

ARA ELEMAN YOK

Bursa’da yaygın olarak geniş bir kitlenin geçimini sağladığı geleneksel meslekler, çırak ve kalfa yetişmediği için kayboluyor. Sanayi imalatı, berberlik, terzilik, mandıracılık, tarım işçiliğinin yanı sıra yöresel el sanatlarının devamını sağlayacak meslek gruplarını geliştirmeye yönelik talep hızla düşüyor.

‘DURUM VAHİH, ANNE BABALAR DİKKATLİ OLSUN’

Fakir ve Nilco markalarının yetkili servisi Gözde Teknik sahibi Gökhan Pelener, özellikle imalat sanayiindeki üretim işletmelerinde, bıçakçı, kaportacı, teknik servislerde ihtiyaç duyulan elemanın karşılanmadığına dikkat çekerek, “Şu hususun altını çizmek istiyorum, ‘eskisi olmayanın yenisi olmaz’ sloganı eli tornavida, pense tutanlar için söylenmiştir. Sanayi ve sanatkarlar şehri Bursa’mızda artık sanatkar yetişmiyor. Aileler çocuklarını yaz tatillerinde bile kaporta, karesör, boyacı, bıçakçı, marangoz, berber, bizim gibi teknik servisler ve daha birçok meslek grubunda çalıştırmıyor, böyle olunca da çırak kalfa bulamıyoruz. Durum vahim, birkaç yıl sonra insanlar sanayide araçlarını tamir ettirecek usta bulamayacaklar. Eli tornavida, pense, çekiç tutan gençlere ihtiyacımız her geçen gün katlanarak artıyor. Milli servetimiz gün geçtikçe eriyor. Senin, benim oğlum, kızım sanatkarların yanında yetişmez, hayatı öğrenmezlerse, hem kendilerine hem de ülkemize yazık etmiş oluruz. Kimse kusura bakmasın ama şimdinin bazı gençleri, sokakta, caddede yürüyen canlı cenaze durumunda. Yetkililere sesleniyorum, sanatkarların başkenti Bursa’mızdaki bu duruma el uzatmaları gerekiyor. STK’lar ve belediyeler farkındalık projeleri ile çocuklarımızı çıraklığa, kalfalığa özendirecek adımlar atmaları gerekiyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi