Alzheimer yaşlanma sürecinde en sık görülen nörolojik bozukluklardan biridir. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, düzenli egzersizin Alzheimer riskini azaltabileceğini gösteriyor. Araştırmacılara göre düzenli egzersiz Alzheimer hastalığının belirtilerini geciktirebilir, hatta önleyebilir. Egzersiz beyin sağlığını destekleyen faktörlerden biridir. Aerobik egzersizin beyindeki kan akışını arttırdığı düşünülmektedir. Egzersizin antiinflamatuar etkileri beyin sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Egsersiz2
Düzenli egzersizin Alzheimer riskini azalttığı bilimsel deneylerle ortaya konuldu. Alzheimer hastalığının belirtileri ortaya çıktığında egzersiz yapan kişilerin tedavide daha avantajlı olduğu belirtiliyor. İnsanların sağlıklı yaşlanma süreçlerini desteklemek için hayatlarına düzenli egzersizi dahil etmeleri gerektiği dile getiriliyor. Alzheimer'la mücadelede en etkili silahlar sağlıklı egzersizler ve yaşam tarzı değişiklikleri olduğu vurgulanıyor.

Alzheimer’da yapılan egzersizin hastada esneklik, kuvvet, dayanıklılık ve denge artışı sağlaması gerekir. Örnek bir egzersiz programında şu aşamalar olabilir: 5 dakikalık hafif germe egzersizleriyle ısınma . 20 dakikalık aerobik egzersiz (yürüme veya egzersiz bisikleti). 10 dakika boyunca germe egzersizleri ile soğuma. Hastanın haftada üç ya da dört gün bu egzersiz programını sürdürmesi önerilir. 

Bursa'da sokak köpeği dehşeti! Tarla sulamaya giden adamı parçaladı Bursa'da sokak köpeği dehşeti! Tarla sulamaya giden adamı parçaladı

Egsersiz

Egzersiz programına başlamadan önce, hastanın doktoruna danışılması ve tıbbi bir kontrolden geçmesi gerekir. Eklem romatizması ve yüksek kan basıncı gibi sağlık problemleri, egzersizin güvenli olarak yapılması açısından bazı kısıtlamalara neden olabilir. Kişiye uygun egzersiz programının oluşturulması için bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının durumu değerlendirmesi ve hastaya uygun gözetimli egzersiz programını oluşturması gerekir. Tüm hastalarda egzersiz seanslarına çok yavaş başlanmalı, bazen sadece beş dakikalık bir egzersiz programıyla başlayıp aylar içerisinde birer dakika artırarak toplamda 30 dakikaya çıkılması hedeflenir. Hastaya her aktivitenin tam olarak gösterilmesi ve hastadan bire bir takip etmesinin istenmesi gerekir. Hastanın sıkılmaması için aktivitelerin çeşitlendirilmesi ve ilginç hale getirilmesi önerilir.

Editör: Bilal Kayaaltı