En düşük emekli maaşı 10 bini aşacak En düşük emekli maaşı 10 bini aşacak

Emeklilerin Ekim ayında zam beklentisi bilindiği gibi suya düşmüş, Ocak beklenmeye başlanmıştı. Asgari ücretle ilgili iktidarın başlattığı çalışmalar devam ederken, yaklaşık 8 milyon işçi zammın hangi oranda olacağını merak ediyor.  Asgari ücret belirlemesinde refah payı ve diğer faktörler de bu zammın hesaplanmasında rol oynayacak.

Yaşanan zam yağmuru karşısında sabit gelirlilerin maaşları mum gibi eriyor. Bunların başını ise, emekliler ve asgari ücretliler çekiyor. 2024 Ocak ayında yapılacak olan artışın enflasyon oranının çok üzerinde olması isteniyor.

 

Hükümet tarafından açıklanan Orta Vadeli Program’da yer alan enflasyon tahminleri, memur maaşları, emekli aylıkları ve sosyal yardımların Ocak ayındaki zamlarının belirleyici unsurları olarak kabul ediliyor. Bu zamların yanı sıra asgari ücrette de artış bekleniyor. 2024 yılında birçok ödeme kaleminde artış olması, vatandaşların gelir seviyelerini ve yaşam standartlarını olumlu bir şekilde etkileyecektir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, her yıl Aralık ayında toplanarak izleyen yılın asgari ücretini tespit eder. Ancak istenirse yıl içinde ek ara zamlar da yapılabilmektedir. Bu kararlar gelecek yıl içinde verilecektir. Asgari ücretin tespitinde en önemli verilerden biri enflasyon olacaktır. Hem gerçekleşen hem de hedef enflasyon verileri değerlendirilirken, bir refah payı da eklenerek asgari ücret hesaplanacaktır. İşte enflasyona dayalı 5 farklı formül:

İlk formüle göre; yıllık enflasyon bu yılın başında yürürlüğe giren net 8 bin 506 lira 80 kuruşluk asgari ücrete yansıtılabilir, üzerine de refah payı eklenebilir. Orta Vadeli Program’daki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahmini dikkate alındığında, bu formüle göre net asgari ücret refah payı hariç 14 bin 36 lira seviyesine çıkabilecektir.

Yıllık enflasyonun mevcut asgari ücrete eklenmesi şeklinde de hesap yapılabilecektir. Bu formüle göre net asgari ücret, 11 bin 402 lira 32 kuruştan yüzde 65 artışla 18 bin 813 lira 82 kuruşa çıkabilecektir.

Temmuz’da asgari ücrete yaklaşık yüzde 34 oranında ara zam yapıldı. Bu zam yıllık enflasyona tamamlanabilecek. Üzerine de refah payı eklenerek yeni asgari ücret belirlenebilecektir. OVP’deki yüzde 65 olan 2023 yılı enflasyon tahminine göre bu formülde refah payı hariç yüzde 31’lik artış ortaya çıkacak ve asgari ücret 14 bin 937 lira seviyesini aşabilecektir.

Asgari ücrete 2023 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranında zam yapılması ve buna refah payı eklenmesi de mümkün olabilecektir. Yüzde 65 olan 2023 enflasyon tahminine göre, bu yılın ikinci yarısındaki TÜFE yüzde 37.76 olarak çıkacak. Refah payı hariç asgari ücret de 15 bin 707 lira olabilecektir.

Yeni asgari ücretin hedef enflasyon yansıtılarak belirlenmesi de mümkün olacaktır. OVP’ye göre 2024 yılı enflasyon hedefi yüzde 33. Bu oran yansıtılırsa net asgari ücret refah payı hariç 15 bin 165 lirayı bulacaktır.

Asgari ücret zammı ve net maaşlar, belirtilen formüllere göre farklılık gösterecektir. Asgari ücretlinin 2024 yılında alacağı maaş, enflasyonun ve diğer faktörlerin etkisiyle belirlenecek ve vatandaşların gelir seviyelerine olumlu bir katkı sağlayacaktır.

Editör: Bilal Kayaaltı