Tarım, hayvancılık, süt ve sera teknolojilerinden tohum-fide-fidan ve canlı hayvana kadar geniş kapsamıyla 8-11 Ekim 2025 tarihlerinde Bursa’da düzenlenecek AgroGreen Fuarı, sektörde adeta bir dönüm noktası olacak. Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan fuar, Türkiye’de örneği olmayan bir adımla oluşturulan “Danışma Kurulu” ile sektörün tüm paydaşlarını aynı masa etrafında buluşturdu.
“BİZİM FUARIMIZ”
GL Platform tarafından organize edilen fuarın danışma kurulu toplantısı, üreticiden oda başkanlarına, birlik temsilcilerinden kamu yöneticilerine kadar geniş bir katılımla gerçekleşti. Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı Sadi Aktaş’ın “Bu fuar artık bizim fuarımız” dedi.
“YÜKSEK POTANSİYELE SAHİP”
GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan, danışma kurulunun fuara kattığı değeri vurgulayarak, “Bursa tarım ve hayvancılık ekosisteminde çok yüksek bir potansiyele sahip. Hak ettiği yere ulaşması için büyük bir çaba gösteriyoruz. Bunun için de bir akıl ortaklığı oluşturduk. Bu güç birliğini başarıya dönüştürmek en büyük görevimiz” dedi.
16 ÜLKEDEN 500 ALICI
Fuarın sadece bir ticaret platformu olmadığını vurgulayan Ceylan, “Biz bu organizasyonu yalnızca ürünlerin sergilendiği bir alan olarak değil, çiftçimizin bilgiyle, teknolojiyle ve pazarla buluştuğu çok yönlü bir eğitim zemini olarak kurguluyoruz. Akademik kurumlarla iş birliği planlarımız var. Danışma Kurulumuzun yönlendirmeleriyle demonstrasyon alanlarını artıracağız. Çiftçilerimizin yeni teknolojileri yerinde deneyimlemesini sağlayacağız. Hedefimiz, tarımsal gelir seviyesini artıracak somut katkılar sunmak” ifadelerini kullandı. Ayrıca, 16 ülkeden 500’e yakın alıcının ulaşım ve konaklamasının GL Platform tarafından karşılanacağını, çiftçiler içinse 500 km çapındaki tüm bölgeden servis organizasyonu yapılacağını aktardı.
AYNI MASA BULUŞTULAR
AgroGreen Bursa Danışma Kurulu, tarım sektörünün tüm bileşenlerini bir araya getirdi. TKDK, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Tarım A.Ş., Bursa Ticaret Borsası, Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyonu, ilçe ziraat odaları ve Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği bu yapı içinde yer aldı. Bursa Ticaret Odası 3. Komite Başkanı Feyzi Fırtına, “Bu topluluk bu şekilde devam ederse tarım fuarcılığı Bursa’da yeniden yükselecek. Bu oluşum büyük bir nimet, kıymetini bilmeliyiz” dedi.
“KLASİK ÜRÜNLERİN PAZARLANMASININ ÖTESİNE GEÇİLMELİ”
Toplantıda geçmiş yıllarda yaşanan sorunlar dile getirildi, çözüm önerileri ise danışma kurulu tarafından eş zamanlı olarak geliştirildi. Bu yıl fuar kapsamında sığır yetiştiriciliğine özel paneller ve sergiler düzenlenecek. “Sığırın geleceği, geleceğin sığırı” sloganıyla planlanan hayvancılık bölümü, sektör için özel bir zirve niteliği taşıyor. Bursa Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, yaş sebze ve meyve üretiminin de fuara dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Fuarda klasik ürün pazarlamasının ötesine geçilmesi gerektiği konusunda tüm katılımcılar hemfikir olurken, TKDK Bursa İl Koordinatörü Ensar Güner, “Çiftçilerin hangi destekten nasıl faydalanabileceğini öğrenmesi için atölye çalışmaları düzenlenmeli” dedi. Bursa Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Mustafa Aksu ise, ahududu, blueberry ve diğer ormansı bitkilerin ihracat potansiyeline dikkat çekerek, “Soğutma-paketleme teknolojileri ile birlikte dron gibi yenilikçi tarım teknolojileri üreten firmalar da fuara dahil edilmeli” önerisinde bulundu. Ayrıca tarım kredi kooperatifi, pancar kooperatifi ve ziraat mühendisleri odası temsilcilerinin katılımıyla danışma kurulunun büyütülmesi de karara bağlandı.