Bilal Kayaaltı/ Varna, Bulgaristan 

Girişimci iş insanı Varnalı Nazmi Macar, dede mesleği olan tarım ve hayvancılık alanında herkesi şaşırtıyor. Bin küçükbaştan, İvesi ve Assaf ırkı koyunların sütünden beyaz ve kaşar peyniri üretirken, 8 bin dönüm arazisinde ekilmedik alan bırakmıyor.

Yaklaşık 10 senedir, önce gittiği ülkelerden çocuklarına hediye amaçlı aldığı kuzu ve koyun oyuncaklarının sayısı 1000’e yaklaşmasından sonra eşinin teşvikiyle çiftliğinde müze oluşturdu. Sayıları 7 bini aşan farklı renk ve çeşitteki oyuncakları yaklaşık 100 metre kare alanda sergilemeye başladığını söyleyen Macar, “Çuvalların içinde atıl durmasını istemediğimiz oyuncakları ortaya çıkararak herkese göstermek istedik. Böylelikle Balkanlar ve Avrupa’da parmakla gösterilen bir müze ortaya çıktı.”

TORUNLARINA DA HEDİYE EDİYOR

Kuzu ve koyun oyuncakların hiçbirisinin birbirine benzemediğini kaydeden Nazmi Macar, şöyle konuştu: “Bende bu merak 10 yıl önce başladı. İşim gereği dünyanın farklı ülkelerini ziyaret ediyorum. Çocuklarımıza, akrabalarımıza hediye almak için çarşıya, pazara çıktığımızda eşimin tercihi kadınların geleneksel alışverişi oluyor. Ben ise sadece koyun ve kuzu oyuncakları satın alıyorum. Çarşıda başka bir şeyi gözüm görmez. Bunların yanında az sayıda inek oyuncaklarımız da var. Tabi zaman içinde çocuklarımız büyüdü, evlendi, torun sahibi olduk. Onlara da koyun kuzu oyuncak hediye getirmeye devam ediyorum” şeklinde ifadeler kullandı

“TURİZİM ALANINA DÖNÜŞTÜ”

Nazmi Macar, her ülkeden, şehirlerden satın aldığı oyuncakları koyacak yer kalmayınca çuvallarda muhafaza etmeye başladıklarını belirterek, “Yıllar içerisinde çiftliğimizin her köşesinde binlerce oyuncak oldu. Çuvalların içinde muhafaza etmeye başladık. Eşim bir gün bana oyuncakları sergilememi, böylelikle atıl durumdan kurtulacaklarını söyledi. Ben de çiftlikte 100 metre kare kapalı alanı müzeye dönüştürdüm. Sayıları 7 bini aşan kuzu ve koyun oyuncakları burada sergilemeye başladım. Çiftliğimize farklı ülke ve şehirlerden gelenler, manzarayı görünce şaşırıyorlar. Bu müzenin eşi ve benzeri yok. Çünkü burada koyun, kuzu ve az sayıda inek oyuncakları var. Balkanlar ve Avrupa’da bile böyle bir müze yok. Geldiğimiz noktada burası turizm alanına dönüştü. Misafirlere oyuncaklar eşliğinde yaptığımız yatırımları, hayvancılık ve tarımla ilgili bilgiler veriyorum” dedi.

200 KİŞİ ÇALIŞIYOR

Nazmi Macar, köyündeki 8 bin dönüm arazisinin tamamını ekiyor. Bin küçükbaş, İvesi ve Assaf ırkı koyunlarından elde ettiği sütle, beyaz peynir ve kaşar peyniri üreterek ihracata katkıda bulunuyor. Aynı zamanda Macar, yanında çalışan 200 kişiye iş imkanı sağlayarak istihdama da köprü oluyor.

Editör: Haber Merkezi