Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı evde bakım hizmetiyle ilgili engellilere para desteği yapacak. Her ya verilecek olan 4 bin 336 TL için adım atıldı.

Engelli bireylerin aileleriyle birlikte yaşayarak topluma entegre olmalarını sağlamak amacıyla 2006 yılında başlatılan evde bakım yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen “Evde Bakım Yardımı Yönetmeliği” ile başvuru, değerlendirme, ödeme ve diğer hususlar belirlenmiştir. Bu yönetmelik, resmi gazetede yayımlanmıştır.

Başvuru yapacak kişiler için dikkat edilmesi gereken gelir şartı bulunmaktadır. Yönetmeliğe göre, tam bağımlı olarak sınıflandırılan engelli bireyler ve günlük hayatlarını başkasının yardımı olmadan sürdüremeyecek durumda olanlar ile evde bakım ihtiyacı olduğu tespit edilen engelli bireylere bakmak isteyen aileler desteklenmektedir. Bu destekten yararlanabilmek için hane halkının kişi başına düşen gelirinin net asgari ücretin 2/3’ünden (5 bin 666 lira) az olması gerekmektedir. Örneğin, 4 kişilik bir ailenin toplam geliri 22 bin 664 lirayı aşmamalıdır.

Yönetmelikte, evde bakım yardımı ödemelerinin devir, temlik ve haczedilemeyeceği de belirtilmiştir. Bu yardımdan önceden yararlanmaya başlamış kişilerin ödemeleri devam edecektir. Ancak, hane, gelir, sağlık ve benzeri nedenlerle yardımdan yararlanma koşullarında değişiklik olduğunda, bu kişilerin durumu yeniden değerlendirilecektir.

2023 yılı Ocak-Temmuz dönemi için tam bağımlı engelli bireylere evde bakmak isteyen ailelere aylık 4 bin 336 lira nakdi yardım yapılmaktadır. 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla evde bakım yardımından 569 bin 627 kişi faydalanmaktadır ve bunların yaklaşık 140 bini engelli yaşlılara bakım veren kişilerden oluşmaktadır. Evde bakım yardımı kapsamında, başlangıçtan 2023 yılı Nisan ayı sonuna kadar toplamda 94 milyar 253 milyon 780 bin lira ödeme yapılmıştır.

Evde bakım yardımından faydalanmak için, günlük en az 8 saatlik bir bakımın yapılması gerekmektedir. Evde bakım yardımı için rapor almadan önce, ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü veya ilçe müdürlüklerine başvuru yapılmalıdır. Başvurular 30 gün içinde sonuçlandırılmaktadır. Evde bakım ödemelerinin sorgulanması için “Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama” seçeneğiyle e-Devlet üzerinden veya “Aile Destek” mobil uygulaması aracılığıyla yapılabilmektedir. Evde bakım yardımı ödemeleri her ayın 15’i ile 31’i arasında ilgili hesaplara geçmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının temel gereksinimlerini ve eğitim giderlerini karşılamak amacıyla Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri yapmaktadır. Mayıs ayında, 561 milyon 123 bin 454 TL tutarında SED ödemesi yapılarak, 178 bin çocuğun masrafları karşılanmıştır. Başvurular, il müdürlükleri veya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlükleri aracılığıyla şahsen, dilekçeyle veya e-Devlet üzerinden elektronik ortamda yapılabilmektedir.

Editör: Bilal Kayaaltı