Ramazan ayının son günlerini yaşadığımız şu günlerde Bursa'daki onlarca camide ilginç olaylar yaşanıyor. Yerel seçimler öncesi birçok belediye başkan adayı ziyaret ettikleri camilerde mihraba geçip namaz kıldırdı.

Antalya'da sezonu vatandaşlar açtı Antalya'da sezonu vatandaşlar açtı

Bu da yetmezmiş gibi cami bahçelerinde siyasi mitingler düzenlendi. Hatta onlarca camide imam ve müezzinler ibadethanede bulunmalarına rağmen namaz kıldırmak için mihraba emekli din görevlilerine ve sıradan halktan kimselere bırakıyor. Diyanet görevlilerin mahalleliyle, esnaf ve cemaatle olan gönül kopukluğu da artarak devam ediyor.

Bilal Kayaaltı

KARABAYIR KULAK ASMIYOR

Özellikle Osmangazi ilçesinde  camide imamlar, sair vakitlerde namaz kıldırmak için mihraba sıradan insanlara bırakıyor. Cemaatten gelen tepkilere de kulak tıkayan namaz kıldırma memurlarının denetlenmediği ortaya çıktı. Bursa Müftüsü Yavuz Selim Karabayır'ın da müftülüğe gelen şikayetlere kulak asmadığı öne sürülüyor. Geçen sene olduğu gibi bu sene de  siyasetçiler  seçim çalışmaları kapsamında camilere akın etti. İmam hatip lisesi mezunu olduğu belirtilen belediye başkan adayları bu mübarek ayda mihraba geçip yüzlerce kişiye teravih namazı kıldırdı. Osmangazi ilçesine bir akrabasının yanına ziyarete geldiğini belirten Nazım Demirci isimli vatandaş; "Teravih namazını belediye başkanının kıldırması tuhafıma gitti. Cami cemaati arasında fısıltı olmasına rağmen görevli imamlar yetmezmiş gibi siyasetçiyi camiye geldi diye anons ettiler" dedi.

“VALİ ŞEHRİ DENETLEMESİ LAZIM”

Yine Osmangazi ilçesinde ikamet eden Zeki Kamuran ise mahalle camiinde biri imam hatip diğeri müezzin iki görevlinin olmasına rağmen vakit namazlarını sıradan insanların kıldırdığını söyledi. Kamuran, "Kendisini çok uzun yıllardır tanıdığım Bursa Valisi Mahmut Demirtaş'ın mülki amir olduğu bir şehirde bu tür görevi ihmal olaylarının olmasına doğrusu şaşırdım. Sayın Valimiz, devletin şefkatli yönünü göstermesiyle birlikte yeri geldiğinde kudretini de gösterir.  Demirtaş’ın Bursa’nın her köşesini denetlemesi gerekiyor. Valimiz, gece gündüz koştururken imamların görevlerinde lakaytlık yapmasına müsaede edilmemesi lazım" diye konuştu.

YÖNETMELİK YASAK DİYOR MÜFTÜ İZLİYOR

Diyanet İşleri Başkanlığı Görev Ve Çalışma Yönetmeliği'nde imam hatiplerin görevleri açıkça ifade ediliyor. Vakit namazından bir saat önce camiye gelinmesi gerektiğinin vurgulandığı yönetmelikte, mihrabın amirden izinsiz kimseye bırakılamayacağı vurgulanıyor. Geçtiğimiz sene yenilenerek yürürlüğe giren yönetmelikte imam hatiplerin bazı görevleri şöyle sıralanıyor: "Camilerde vakit namazları ile cuma, bayram ve teravih namazlarını kıldırmak. Cuma ve bayram hutbelerini zamanında ve usulüne uygun olarak okumak. Camiyi irşat ve eğitim faaliyetleri için hazır bulundurmak. Her gün öğle namazından bir saat önce açıp yatsı namazından sonra kapatmak suretiyle camiyi gün boyu açık tutmak. Kur’an-ı Kerim, meal/tefsir, hadis, siyer ve ilmihal konularının yer aldığı çalışma programı hazırlamak, müftülüğün onayından sonra bu programı ilan ederek camide uygulamak. Dini gün ve gecelerde görev yaptığı camide program düzenlemek veya müftülükçe düzenlenecek programlarda görev almak. Cami ve çevresinin bakım ve temizliğini sağlamak ve bunun için gerekli tedbirleri almak; şadırvan, abdest alma yeri ve tuvalet gibi yerlerin temizliğinin vakıf, dernek, köy tüzel kişiliği, belediye veya ilgililer tarafından yapılmasını sağlamak. Cami içinde ve avlusunda izinsiz yardım toplanmasını engelleyici tedbirler almak. Bayram, dini gün ve geceler, doğum, sünnet, düğün, hastalık, ölüm ve benzeri vesilelerle görev mahallinde ikamet eden vatandaşlara din hizmeti sunmak. Görev mahallinde ikamet eden kimsesiz, yetim-öksüz, engelli ve ihtiyaç sahibi insanlarla ilgilenerek ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmak."

Editör: Bilal Kayaaltı