6 Eylül’de yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ders başı yapacak. Uzun bir aradan sonra ders zilinin çalacak olmasının heyecanının önüne okul masraflarındaki aşırı artış geçti. Servis, ayakkabı, kıyafet ve kırtasiye giderlerinin yükselmesi işçi kenti Bursa’daki velileri isyan ettiriyor. Bu yıl okula başlama maliyeti en az 450 lira olarak hesaplanırken, bu rakam ürünlerin kalitesine göre artış gösteriyor.

MERDİVEN ALTINDA KANSER TEHLİLESİ

Elektrik ve doğalgaza gelen zamlar karşısında eli kolu bağlanan, ayın sonunu getiremeyen velileri merdiven altı kırtasiye ürünlerine karşı uyaran uzamanlar, ucuz kalem, silgi ve su mataralarında kullanılan ağır metallerin kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorunlarına yol açtığını söylüyorlar. Geçtiğimiz yıla göre fiyatlarda yüzde 200’e varan artışın olduğu kırtasiye malzemelerinde geçen yıl bir okul çantası 350 liraya dolarken, bu yıl 450 ile 600 TL arasında değişiyor.

‘ELEKTRİK VE DOĞALGAZ ZAMMI BELİMİZİ BÜKTÜ’

Çocuklarının okula başlamasına kırtasiye ürünlerine gelen zamdan dolayı sevinemediğini belirten Cafer. S, yaşadıklarını şöyle anlattı, “Fabrikada çalışıyorum, 3 bin 400 lira maaş alıyorum. Evim kira, elektrik, doğalgaz ve suya gelen zam belimizi büktü. Sosyal yaşantımız yok, ayağımı yorgana göre uzatmama rağmen ayın sonunu getiremiyorum. İnanın çocuğuma en iyisinden çanta, kıyafet, ayakkabı, kırtasiye malzemesi almak isterdim ama maalesef gücüm yetmiyor. Bile bile, göz göre göre, en ucuzundan alışveriş yaptık. Aldığımız birçok ürün merdiven altı ama çaresizim. Kırtasiye malzemelerini satanlara fiyatların neden bu kadar arttığını sorduğumda, dövizdeki artışın etkili olduğunu söylüyorlar. Tanıdığım birçok arkadaşım, komşum bankadan kredi çekerek çocuklarına okul m alışveriş yaptı. Asgari ücreti şöyle zam yaptık, memleket böyle güllük gülistanlık diyenleri çarşı, pazara davet ediyorum ve onları Allah’a havale ediyorum” dedi.

Editör: Haber Merkezi