Sezen Aksu'yu da dolandırdılar! Bakın nasıl bir yol izlediler? Sezen Aksu'yu da dolandırdılar! Bakın nasıl bir yol izlediler?

Girdi maliyetlerinin düşürülememesinden dolayı çiftçi üretimden çekilmeye devam ediyor.

Bilecik’in kirazı ile meşhur Küre Köyü’nden ’erkenci’ diye adlandırılan kirazın ilk hasadı yapılmaya başlandı. Köylüler yerinde 35-45 lira arasında olan kirazın fiyatının Söğüt ve Bilecik pazarında 70 liraya, İstanbul’da ise 120 liraya kadar çıktığını söyledi. Bir zincir markette ise kirazın 199 liradan satıldığı görüldü.

“ÇİFTÇİLİK BİTECEK”

Kiraz üreticisi çiftçi, yaklaşık 1 hafta önce  hasada başladıklarını anlatarak, "Biz buna ’Kara bodur’ cinsi deriz. Bundan sonra Napolyon kiraz olur bu bölgede. Bu sene fiyatlar ucuz, kilosu kiraza göre 30 ile 45 lira arasında değişiyor. Girdi maliyetleri çok yüksek, para kazanamıyoruz. Emeklerimize yazık oluyor. Yaşanan sıkıntıyı açıkça belirtmemize rağmen çözüm üretilmiyor. Eğer önlem alınmamaya devam edilirse çiftçilik Türkiye’de bitecek” diye konuştu.

MARKETLER ÜRETİCİYİ PERİŞAN ETTİ

Başka bir kiraz üreticisi  ise topladığı kirazı Küre Hali’nde 45 liradan alıcı bulduğunu söyleyerek, "Bu kiraz burada 45 liradan alıyorlar, İstanbul’da bu kiraz 200 TL. Bizim bundan şikâyetimiz var. Niye aracılar bizden daha fazla kazanıyor. Üç harfli marketler esnafı, ticaret erbabını mahvetti. Ülke genelinde bu rezillikler yaşanırken iktidar hala bu marketlerin açılmasına izin veriyor, rekabetin önünü kapatıyor. Biz 1 sene boyunca buna emek veriyoruz, en iyisini yetiştiriyoruz. Bu haksızlık bunun önüne geçmemiz lazım" dedi.

Editör: Bilal Kayaaltı