İstanbul susuzlukla karşı karşıya! Aşırı betonlaşma, kontrolsüz göç ve kurak geçen yaz aylarının birleşimi, şehirdeki barajların can damarlarını kuruttu. Doluluk oranı yüzde 51'e kadar gerilerken, Alibey Barajı'nda ortaya çıkan çarpıcı görüntüler, su kıtlığının boyutlarını gözler önüne serdi. Kuraklık nedeniyle barajda biriken atıklar, yaşanan su sıkıntısının somut bir kanıtı oldu.

Bursa'da çevreyi kirletenlere ceza yağdı Bursa'da çevreyi kirletenlere ceza yağdı

TÜKETİMİN DİKKATLİ YAPILMASI LAZIM

Yağmurlar yağmıyor, toprak kuruyor, barajlarda seviye ürkütücü şekilde düşüyor.  İstanbul’a su sağlayan barajların su miktarı yüzde 51.36 seviyesine kadar geriledi. Şehrin barajlarının doluluk oranı 3 Ağustos 2024 tarihinde yüzde 57 seviyesindeydi. Barajların 13 gün sonra doluluk oranı ise yüzde 52 seviyesine gerileyerek yüzde 5 düştü. Alibey Barajı ise doluluk oranı yüzde 17,82 ile İstanbul’un en kurak barajı oldu. Mağlova kemerinin büyük bir kısmının gün yüzüne çıktığı görüntüler havadan çekilen karelere yansıdı. Su seviyesi azalması ile onlarca lastik, bidon, ayakkabı gibi atıklar gün yüzüne çıktı. Kuruyan baraj alanlarındaki toprakların çatalmış hali kuraklığın geldiği seviyeyi ortaya çıkarttı. Yaz aylarında bilinçsiz su tüketimi ve sıcaklar nedeniyle hızlı buharlaşma, yağışsız geçen yaz ayları nedeniyle su seviyesi hızla azalmaya devam ediyor. Uzmanlar yaz aylarında su tüketiminde dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu.

TABLO ENDİŞELENDİRİYOR

Son verilere göre İstanbul barajlarında doluluk oranları ise şöyle: Ömerli Barajı yüzde 53,14 ve Terkos Barajı yüzde 65,24 ile en yüksek doluluk oranına sahip. Büyükçekmece Gölü yüzde 49,66 doluluk oranına kadar gerilerken, Darlık Barajı yüzde 55,43 su oranına sahip. Sazlıdere Barajı yüzde 52,16 Kazandere Barajı yüzde 18.6 ile doluluk oranı en az olan ikinci baraj oldu. Papuçdere yüzde 31.62 doluluk oranına kadar düşerken, Elmalı Barajı yüzde 59,17 seviyelerinde. Istrancalar Barajı ise yüzde 33.43 oranına kadar düşüş gösterdi.

Editör: Haber Merkezi