Haskaymak, Pervari, Erzincan Birlik Bal, Köseoğlu Bal, Abalı, Vitamel ve Arıcızade gibi firmaların ürünlerde sahtekarlık yaptığı Bakanlık yetkilileri tarafından ortaya çıkarıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, yürüttüğü denetim çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Son kamuoyu duyurusuyla birlikte, laboratuvar analizlerinde uygunsuzluk tespit edilen çok sayıda ürün ve markaya ait bilgiler Bakanlık tarafından kamuoyuyla paylaşıldı. Açıklanan listede hem bitkisel yağ hem de bal ürünlerinde ciddi sorunlara rastlandı.
SEÇTAT MARKALI ÜRÜN
Listenin dikkat çeken ürünlerinden biri, Aydın’ın Efeler ilçesinde faaliyet gösteren Seçil Yağ Gıda Tarım İnşaat Petrol Ürünleri Nakliye İhracat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ne ait “SEÇTAT” markalı 4,6 litrelik yemeklik karışım yağı oldu. Ürün analizlerinde, gıdalarda kullanımı kesinlikle yasak olan bir boya maddesinin tespit edilmesi nedeniyle ürün “uygunsuz” ilan edildi.
YİNE BAL YİNE SAHTEKARLIK
Uygunsuzluk tespit edilen ürünler arasında en geniş yeri ise bal grubundaki sahtecilikler aldı. Ankara'nın Akyurt ilçesinde faaliyet gösteren Vahit Yıldız Balsu firmasına ait çok sayıda markanın ve ürün partisinin analizlerinde, “taklit veya tağşiş” bulgularına rastlandı. HASKAYMAK, PERVARİ, ERZİNCAN BİRLİK BAL, KÖSEOĞLU BAL, ABALI, VİTAMEL ve ARICIZADE gibi markalara ait süzme çiçek balı, petekli akasya çiçek balı ve ambalajlı balların numunelerinde bal dışı katkı maddeleri kullanıldığı, ürün içeriklerinin etiket beyanlarına uymadığı ortaya çıktı. Aynı şekilde, Aydın'ın Köşk ilçesinde faaliyet gösteren Öztürk Gıda ve Büşra Öztürk firmasına ait çiçek balı ürünlerinde de benzer şekilde taklit ve tağşiş tespit edildi.
ZEYTİNYAĞINDA TOHUM YAĞI
Uygunsuzluk listesinde yer alan bir diğer ürün grubu ise zeytinyağları oldu. Özellikle “naturel sızma zeytinyağı” ibaresiyle satışa sunulan bazı ürünlerde, düşük kaliteli tohum yağlarının karıştırıldığı belirlendi. Aydın, İzmir ve çevre illerde faaliyet gösteren birçok firma bu kapsamda ifşa edildi. Sezgin Çetin-VKB Tarım Ürünleri, Hilal Hayvansal Ürünler, SSC Grup Tarım Gıda ve Sonkoz Yağ Gıda gibi firmaların ürettiği 1 litreden 18 litreye kadar değişen ambalajlı zeytinyağlarında tağşişe rastlandı. Bazı ürünlerde yalnızca tohum yağı karıştırıldığı değil, aynı zamanda daha düşük kaliteli zeytinyağlarının kullanıldığı da ortaya çıktı.