İsmail Ersan/ Yalova 

Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Gurubu Başkanı Zeki Gürsu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Atatürk evleri rölevesi projesinin beldede önemli bir çalışma olduğunu belirtti. Sivil mimarlık örneği çalışmanın turizme katkısı olacağını ifade etti.

SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ

Beldeye konunun uzmanı bir heyetin geldiğini de aktaran Gürsu, şunları kaydetti: “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Dr. Öğrt. üyesi Sanat Tarihçisi Mehmet Çağlayan Özkurt, İle Mimarlık Fakültesi öğrencileri Eda Kartal ve Eyüp Nas daha önce planladığımız çalışma için beldemize geldiler. Köyümüzün kurucu büyükleri Balkan göçünün yaşandığı tarihten sonra, barınma sorunlarının çözümü ve üretici konumuna getirebilmek içinde belli bir iskân program dahilinde bölgeye yerleştirmişlerdir. 1936 yılında yapımına başlayan "Atatürk Evi" olarak bilinen ve teknik olarak ta son ayakta kalan Alladin Olca ailesine ait evin erken Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneğinin rölevesini alarak beldemiz tarihi ve yapıyı sanat/ mimarlık tarihimize kazandırmak adına ilk verileri oluşturmaya başladık. Ortaya çıkacak olan eserin turizme çok büyük katkısı olacak” dedi.

“MİRASIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ”

Belde tarihi açısından önemli bir çalışma olduğuna da dikkati çeken Gürsu sözlerini şöyle sürdürdü: “ Beldemiz tarihi içinde önemli bir yapı çalışması olduğuna inandığımız, mirasımızı korumak adına ihtiyacımız olan çalışma için hocamıza ve değerli öğrencilerimize çok teşekkür ediyor sonuçları ve detayları merakla bekliyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

Editör: Haber Merkezi