Yeni kurulacak hükümetin ilk maddesi asgari ücret ve emekli maaşları olacak. İşçilere müjdeli haber vermeye hazırlanan iktidar, rakamın 12. 000 TL bandında olması için çalışmalara başladı. Asgari ücret komisyonu da Haziran ortasında işçileri sevindirecek açıklamayı yapacak.

Asgari ücrete yapılacak olan artış merakla bekleniyor. İktidarın önünde en önemli gündem işçilere yapılacak olan zam oranı. Enflasyonun da gözetileceği zam oranında işçiler hayat pahalılığına ezdirilmemesi için çalışma yürütülüyor. Takvim Gazetesi’nde Faruk Erdem, Temmuz ayında asgari ücrete verilecek zam oranlarıyla ilgili olarak, refah payı ile birlikte yüzde 30-35 arasında bir zam beklediğini söyledi. Asgari ücretin 11.057 TL olacağını öngördüğünü belirtti.

Bu ayın 14’ünde TÜİK tarafından 4 aylık enflasyon verileri belli olacak. Açıklanacak olan enflasyon oranlarının 15-22 seviyelerinde olabileceğini belirten Erdem, bundaki düşüşün geçtiğimiz ay doğalgaz paralarının alınmamasından kaynaklı olduğunu ama Temmuz ayında bu rakamların daha yukarı çıkabileceğini belirtti.

Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgi’nin önümüzdeki asgari ücret için 500 dolar seviyesi olacağına dair açıklamalarını hatırlatan Erdem, ‘’şu anda asgari ücret 430 dolarlık gibi bir Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesinde. Ama ben refah payı dahil asgari ücrete yüzde 30-35 arasında bir zam yapılacağını ve böylelikle 11 bin 57 TL olacağını düşünüyorum.

Tabi, sosyal medyada asgari ücretin 12.500 TL’ye kadar çıkacağına dair bazı iddialar paylaşılıyor ama ben o görüşte değilim. Sonuçta bu ücreti vereni de düşünmemiz gerekiyor. Hangi bu maaşı verecek olanları hep büyük şirketler olarak düşünme. Küçük esnafları da düşünmek gerekiyor. Bu şartlarda küçük bir esnafın 12.500 TL gibi bir asgari ücret vermesi kendilerini oldukça zor duruma düşürecektir.

Bakın, yüksek asgari ücret karşılığında büyük şirketler bu giderlerini yine halktan çıkarabiliyor yaptıkları zamlarla artan maliyetleri gerekçe göstererek zam yapabiliyor ama küçük esnafın onlar kadar böyle bir şansı yok’’ dedi.

Editör: Bilal Kayaaltı