Milyonları merakla beklediği asgari ücretle ilgili geri sayım başladı. Hükümetin kurulmasının ardından emekçilerin maaşlarına yapılacak olan sürpriz artış belli olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, belirlenecek olan zam artışının işçileri enflasyona ezdirilmeyeceğini dikkat çekiyor. Haziran ayında toplanacak olan asgari ücret komisyonu, işçilere ciddi müjde vereceği belirtiliyor.

Enflasyon oranlarının yanı sıra yaşanan hayat pahalılığını dikkate alınacağı asgari ücret belirlemesinde işçilerin yüzünün güleceği ifade ediliyor. Emekli, memur maaşlarındaki artışlar da, Haziran’da yapılacak toplantının ardından kesinlik kazanacak.

AK Parti’nin kazandığı seçimlerin ardından asgari ücrete ara zam, memur ve emekliye enflasyonla beraber refah payı mesaisi başlıyor. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’de 184 lira olan net asgari ücret 2023’te bir önceki yıla oranla yüzde 54.7 artışla 8 bin 506 lira (Brüt 10 bin 8 lira) olarak belirlendi. Gazeteci Hazal Ateş’in haberine göre,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada 500 dolar ifadesini kullanmıştı. Yapılan açıklamaya istinaden seviyesinin kritik eşik olması bekleniyor. Net asgari ücrete ara zam tutarı refah payı ile tespit edilecek.

6 aylık enflasyon artışının yüzde 20-30 arasında olması beklenirken, asgari ücrete yüzde 20 artış yapılması durumunda asgari ücretin net 10 bin 207 (brüt 12 bin 8 lira) işveren maliyeti de 14 bin 109 lira olabileceği değerlendiriliyor.

Yüzde 30 zam yapılması durumunda ise net maaşın 11 bin 58 lira (brüt 13 bin 9 lira), işverene maliyeti de 15 bin 286 lira olması değerlendiriliyor.

Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre enflasyon, nisanda yüzde 2.65, mayısta yüzde 2.46, haziran için de yüzde 2.61 olacak. Bu tahmine göre ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 gerçekleşecek. SSK, Bağ-Kur, emeklileri refah payı hariç bu oranda zam alacak.

Editör: Bilal Kayaaltı