Saha dışı ve içinde yaşanan olaylar Bursaspor- Amedspor maçına gölge düşürdü. Gençlerin ellerine pankart tutuşturan karanlık eller, Bursa’dan verdikleri mesajla ülkeyi karıştırmaya yeltendi. Güvenlik güçlerinin zafiyeti sonucu 90’lı yıllarda masum insanları katleden Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım’ın posteri tribünlerde açıldı. İçişleri Bakanı Soylu yaşananlarla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Amedspor Mütevelli Heyeti’nden Metin Kılavuz, Soylu’nun açıklamasını samimi bulmadığını belirtti.

Müsabaka sırasından tribünlerde sahaya yağmur gibi yabancı madde atıldı.

"ÇOK BİLİNÇLİ BİR PROVOKASYON"

Amedspor Mütevelli Heyeti’nden Metin Kılavuz yaşananları bir provokasyon olarak niteledi ve bu grupların hazırlıklı geldiğini savundu. BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e konuşan Kılavuz, şunları söyledi:

‘’Otelin önündeki provokasyonda polis araçları da belli oluyor ama herhangi bir müdahale ya da sakinleştirme yaklaşımı görülmüyor’’ dedi ve ekledi:

‘’Maç devam ederken bile devam eden provokasyonun, üç beş gencin fanatik yaklaşımı olmadığı belli. Çok hazırlıklı, bilinçli bir provokasyon. Bu bölgede yaşanan faili meçhul cinayetlerde adı geçen kirli bir adam olan Yeşil’in posteri açılıyor, bir hazırlık yapılmış yani.’’

Kulübün Amedspor adını aldıktan sonra 2015’den itibaren takımın her türlü baskıcı uygulamaya maruz kaldığını söyleyen Kılavuz, Amedpsor’un deplasmandaki seyirci yasağında Türkiye’nin rekora koştuğunu savundu:

‘’Sporda rekabet eşitliği önemli ama uygulana yasağın sayısını biz bile tutamıyoruz artık. Amedspor hiçbir zaman sadece 11 kişiye karşı maç yapmadı. Hakemden gözlemci raporuna herkes ona karşı.

“Düşünün bir şehre gidiyorsunuz, sizi mehter marşıyla karşılıyorlar. Günlerce tribün hazırlığı yapılıyor, Konya örneği var, Sivas örneği var.

“Bu yanlış politikaları reddediyoruz. Çünkü Amedspor sadece Amedlilerin takımı değil, bir bütün olarak büyük bir coğrafyayı da temsil ediyor. Amedspor Hewlerlinin de, Qamişlo’nun da, İzmirlinin de, Yozgatlının da takımıdır. Kendini öteki hisseden tüm grupların takımıdır.”

Kılavuz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamasını da samimi görmediğini ifade etti:

“Bir iki kamu görevlisinin görevden alınması da artan tepkileri sakinleştirmeye yönelik.

“90’lı yıllarda faili meçhul cinayetlerde kullanılan aracın simgesi olan beyaz Toroslar, Jitem’in tetikçisi Yeşil’in, Cem Ersever’in görüntüleri tribünlere asılıyor. Amedspor’la bunun bağını nasıl kuruyorlar biliyoruz: İnkarcı ve ırkçı damarı kabartma, kullanılma amacıyla yapılıyor.

“Yıllardır bunu kullanıyorlar, futbol siyaset dışında kalmalı diyenlerin bugün siyaseti futbola nasıl soktuğunu kullandıklarını hepimiz gördük.”

Editör: Haber Merkezi