Erken emeklilikle ilgili sorun yaşayanlara müjde geldi, işe giriş 2000-2003-2014 olanlar için EYT’siz erken ve çabuk emeklilik. 3600 gün, yaş şartı olmayacak. 48 yaş altı da emekli olacak. Tüm detaylar haberde…

Memnun edecek açıklamalar ardı ardına gelmeye başladı. Kabine kurulduktan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan düğmeye bastı, talimat verdi. Erken emeklilik sürprizi bayram yaptıracak.

İlk işe girişi 2000-2003-2014 olanlar için EYT’siz erken emeklilik! 3600 gün, yaş şartı yok, 48 yaş altı emeklilik. EYT yasası ile erken emeklilik milyonlarca kişinin yüzünü güldürdü. Mart ayından itibaren emeklilik dilekçeleri verildi nisan ayında ilk maaşlar hesaplara yaptı. EYT'yi kaçıran 1999 sonrası sigortalı olanlar için eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan yeni emeklilik sistemi müjdesi geldi. Düzenlemeler başladı yeni kabinede bu düzenlemelere devam edecek. Yeni emeklilik sistemi ile birlikte 2000 yılı sonrası sigorta başlangıcı olanlarda erken emeklilik hakkını elde edecek. SSK ve bağ-kurlular arasında prim eşitlemesi yapılacak 1800 gün prim indirimi gelecek. Peki, yeni emeklilik sistemi ile ilgili detaylar nelerdir? Kimler erken emekli olabilecek?

Erken emeklilik bekleyen Milyonlarca kişi EYT yasası ile emekli olma hakkını yakaladı. Ancak birçok kişide kapsam dışa kaldığı için hükümetten beklenti içine girdi. Sosyal güvenlikte devrim niteliğinde yeni bir emeklilik reformu üzerinde çalışılmalara başlandı. Ayrıca yeni düzenleme ile beraber taşeron işçilere kadro verilmesi ve memurların ek göstergesi de değişecek. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bu konuda ilk bilgileri vermişti. Yeni Kabinenin belli olması ile birlikte erken emeklilikte hız kazandı. Erken emeklilik yasası ile ilgili son durum Vatandaşlar tarafından meraklı araştırılıyor. Emeklilik Yasası son durum ne? Erken emeklilik yasası kimleri kapsıyor?

erken-emeklilik-1.jpg

EMEKLİLİK SİSTEMİ DEVRİM NİTELİĞİNDE DEĞİŞİYOR

Seçimlerin öncesinde eski çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yeni bir emeklilik sistemi ile ilgili hazırlıkların başladığını duyurmuştu. Milyonlarca kişiyi kapsayacak olan yeni emeklilik sisteminden detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor. Bu sistemle birlikte sigorta başlangıç tarihi 1999 sonrası olanlar erken emeklilik hakkını elde edecek.

Ayrıca erken emeklilik yasasını da içeren yeni düzenleme taşeron işçilere kadro verilmesi ve memurların ek göstergelerini de kapsıyor. Yani bir çok kişinin hayali bu düzenlemeyle birlikte gerçek olacak. Vatandaşlar ise yeni kabinenin belli olmasıyla birlikte erken emeklilik düzenlemesinin ne zaman çıkacağını merak ediyor. Bu konuda da ilk bilgiler gelmeye başladı.

erken-emeklilik-2.jpg

YENİ ÇALIŞMA BAKANI ERKEN EMEKLİLİK ÜZERİNDE ÇALIŞMALARA BAŞLADI

Milyonlarca kişiyi kapsaması beklenen yeni düzenlemeyle ilgili yeni çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan çalışmalara başladı. Yine emeklilik düzenlemesinin bakanlık bünyesinde çalışmalarının tamamlanması sonrası meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Düzenlemenin temmuz ayından önce TBMmeye geleceği ve oynanacağı tahmin ediliyor.

erken-emeklilik-3.jpg

SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİNDE NELER DEĞİŞECEK?

Yine emeklilik sistemi ve yeni sosyal güvenlik düzenlemesi kısa süre içerisinde meclis gündemine gelecek. Bu düzenleme içinde 100.000 taşerona kadro verilmesi de var. Uzun süreden beri beklenen bu adımın yeni dönemde atılması bekleniyor.

Yine emeklilik sisteminin sil baştan değişmesi kapsamında 1999 sonrası sigorta girişi olanlara kademeli emeklilik verilmesi diğer bir adım olacak.

Ayrıca SSK ve BAĞ-KUR arasında pirim eşitlemesi de gündemde. SGK kadan emekli olmak için aranan prim gün sayısı 7200 iken bağ kurdan emeklilik için aranan prim gün sayısı 9000 gün olmuştu. Bu yeni emeklilik Yasası ile birlikte bağ kurlular için 1800 gün indirim gelecek. Böylece 1 milyon bağkurlu erken emeklilik hakkını elde edecek.

erken-emeklilik-4.jpg

EV HANIMLARI DA ERKEN EMEKLİLİK KAPSAMINDA

Ayrıca cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni emeklilik Yasası ile ilgili ev hanımlarına da müjde verdi. Ev hanımlara isteye bağlı sigorta primi ödemeleri durumunda erken emekli olma hakkına sahip olacak. Ev hanımlarına sigorta primlerinin bir bölümünde devlet karşılayacak. Ayrıca ev hanımları evli kaldıkları süreye ve çocuk sayısına göre emeklilik yaşını öne çekme şansını elde edecek.

Editör: Bilal Kayaaltı