Faiz yüzde 45’e çıkarılmasına rağmen enflasyon dizginlenemiyor. Düşünsenize AB ülkelerinin bir senede yaşadığı fiyat artışını, etiketlerdeki değişimi biz 1 ayda yaşıyoruz.

Bu üzücü tablo haliyle karşımıza girdi maliyetlerindeki artışı çıkarıyor.  Tarımın, hayvancılığın hali içler acısı. Çiftçi ektiğinden para kazanamadığı için üretimden çekiliyor, çünkü para kazanamıyor. Yetmemiş gibi tefeci bankalara borçlanıyor, faiz bataklığında birikimleri haciz ediliyor; kaybediyorlar.

Çalışma Bakanı ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iççiyi, emekliyi enflasyona ezdirmedik deseler de, toplumun ne halde olduğunu, yerel yönetimlerin dar gelirlilere, öğrencilere yaptıkları destekler kralın çıplak olduğunu gösteriyor!

Örneğin, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, çiftçilere, öğrencilere, yaşlılara sosyal ve maddi destek vermeye devam ediyor.

***

Diğer tarafta,

Yeniden Refah Partisi’nden Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Sedat Yalçın, adaylığını ilan ettiği gün, “her hafta bir proje açıklayacağım” demişti. Göreve geldiğindeki ilk icraatı suya yüzde 40 indirim olacağını belirtmişti.

Yalçın, ikinci müjdesini açıkladı.

Aile bütçelerini sarsan, acıtan, kanatan ekmekle ilgili bir adım attı.

Fırınlara ücretsiz un.

Evet evet un!

Ücretsiz verilecek olmasının sebebi şu, fırıncı esnafının sırtındaki maliyet yükünü azaltmak. Böylelikle vatandaşın sofrasına ucuz ekmek getirebilmesini sağlamak.

Şu anda iktidarda Refah Partisi olmadığına göre, ekonomi politikalarında liyakatli hamleler atılamayacağı için belediyenin bütçesini doğru kullanıp, halkın yüzünü güldürmek.

Sedat Yalçın’ın bu projesi kesinlikle desteklenmeli, hatta başka adaylar da kopya çekmeli. Ücretsiz un simit fırınlarına da verilmeli.

Buradan yola çıkarak.

Şöyle etrafınıza bir bakın, yani Bursa’ya.

Ekilemeyen binlerce arazisi var. Kirala tarlaları, hem istihdamın önünü aç,  yanı sıra toprağın ve çiftçinin yüzünü güldür. Hatta sponsorlar bul, köylünün sırtındaki girdi maliyet kamburunu hafiflet, eksin, biçsin, yetiştirsin ve kazansın.  

Mesela Sedat Bey, köye dönüş projelerine de önem vermeli. Dağ ilçelerimizdeki köylerin durumu vahim,  hayvancılık ve tarım dip yaptığı için hemşerilerimiz şehre göç ediyor.

Gençleri tarıma, hayvancılığa dahil eden, gönülleri kazanan adımları da atabilir. Böylelikle Bursa, tersine göçün öncü şehri olabilir.

Kısacası, bu ve buna benzer hamleler, tersine göç, kırsalda yaşamı özendiren karakterli hamleler, belediyelerin üzerindeki maddi yükün de hafiflemesine neden olacaktır.

Bakalım Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Sedat Yalçın’ın, üçüncü projesi ne olacak?

Merakla bekliyoruz…