Bahar ayı içerisinde 31 Mart’ta yapılan yerel seçimde neredeyse çeyrek asırdır ülkeyi yöneten erk ağır bir darbe aldı. Bu gücün yenilmesinde öyle iki üç aylık bir sürenin etkisi ile olmadı. Herkesin gözden kaçırdığı bazı hususlar var.

Elbette ülke siyasetinin  önemli aktörlerinden ahirete irtihal eden Süleyman Demirel’in de dediği gibi tencerenin devirmeyeceği iktidar yoktur. Yaşanan ekonomik sıkıntıların elbette oylar üzerinde etkisi vardır. Ben sahada gördüklerim üzerine sizlerle şunu paylaşmak istiyorum; vatandaş artık insanların ayrıştırılmasından bıkmış durumda.

Çünkü iktidarın geçmiş dönemde söyledikleri korku söylemleri halkta karşılık bulmadı. Hatırlarsanız geçen yerel seçimde Ekrem İmamoğlu kazanırsa Sisi yani Mısır Cumhurbaşkanı kazanır Kudüs kaybeder diye meydanlarda, bu ülkenin en başındaki kişi dillendiriyordu. Vatandaş aradan 5 yıl geçti baktı ki Sisi üzerinden oy devşirenler Sisi’ye ziyarete gitti. Şimdi burada uzun uzadıya yazmanın bir anlamı yok kimi kötülediler, kimi hedefe koydularsa bir baktık ki onlarla samimi oldular.

Tabii ki daha seçimin zaferle sonuçlanmasına vesile olan önemli şeye gelmedim. Bu saydıklarım birer etken. Ancak en büyük etken insanların gözden kaçırdığı Halil İbrahim Sofrasıydı. Nedir bu sofra,ondan bahsetmek istiyorum.

Bir önceki Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olan Kemal Kılıçdaroğlu’nun ektiği birlik beraberlik tohumlarının yeşermesi olan her kesimi kucaklayan hamlesiydi. Herkes Kılıçdaroğlu, gitti CHP bu başarıyı elde etti dese de işin aslı bu olmadığı aşikar. Değişim şart bu çok önemli değişimin etkisi olmuştur.

Peki şunu sormakta fayda var neden diğer partiler oylarını artırmadı madem bu seçimin başarısı ekonomik krizin vatandaşta açtığı yaraydı neden ekonomide iddialı partiler vardı o patiklar sıfır çekti. Demek ki önceden ekilen bir tohum vardı millet de o tohumu yeşertti.

Burada Kılıçdaroğlu’yu savunduğum algısı oluşmasın. Eğer o gün o bu sofrayı kurmasaydı bugün bu başarı elde edilmezdi. Ekrem İmamoğlu gibi, Mansur yavaş gibi bir adayı sahaya sürmeseydi başka adaylar ile seçime girilseydi bugün bu başarı yakalanmazdı. Kılıçdaroğlu’nun tercihi başarıyı daim kıldı. Öte yandan iktidarın CHP söylemi halkı bıktırdı halk iktidardan medet umarken iktidar İstanbul ilçelerinde bakanlarıyla oy avına çıkmıştı.

İktidar bu seçimde muhalefeti görmezden gelseydi bugün iktidar lehine sonuçlar farklı olurdu. Mesela para sayma görüntüsünü piyasaya süren her kimse onun da bu seçimde başarıya katkı sağlamıştır. Çünkü o videoda CHP’lilerin para saydığı görüntü vardı sanki o para illegal bir para gibi halka servis edildi ama halkta bu karşılık bulamadı.

Çünkü konuştuğum halktan kişiler eğer bu para gerçekten illegal olsaydı bugün o paranın muhatapları ilgilileri derhal gözaltına alınırdı neden hiç kimse gözaltına alınmadı. Bu seçimin başarısında  diğer önemli bir etken de onları buradan anmadan geçemeyeceğim. Troller ve cumhurbaşkanının başarı mirasına çöken sözde iş yapıp en çok partilerine zarar veren şımarıklar