Geçtiğimiz günlerde Ankara'da gönül dostu bir iş insanıyla tanıştık. Bir Kırım Türk’ü, Tatar kızı, iri gözüyle, çıkık elmacık kemiği, yüz hatları, sempatik, şıklığı, güler yüzüyle ben bir tatar kızıyım diyor.

Dilerseniz Ankara Kırım İlim ve Hayır Cemiyeti Kadın Kolları Başkanı Cihan Temeli tanıyalım.

Aslen Balıkesir’in ayranıyla meşhur Susurluk ilçesinde bir Tatar ailede dünyaya gelen ve ilk, orta öğrenimini ilçesinde tamamlayan, evlilik nedeniyle Ankara’ya yerleşip kültür, sanat, iş hayatına atılıp, pansiyon işletmeciliği yapan ve Kırım Türkleri Sosyal Yardımlaşma Cemiyeti’nde aktif görev yapıyor.

Akademik bir çalışmadan alıntıdır

“Kırım Tatarları ya da Kırımlılar, anayurtları Karadeniz'in kuzeyindeki Kırım yarımadası olan Türkî halktır. 1783'te Kırım Hanlığı'nın Rusya tarafından ilhak edilmesiyle birlikte Osmanlı Devleti'ne zorunlu göçe tabi tutulmuşlar ve kendi vatanlarında azınlığa düşmüşlerdir.

Kırım’dan Osmanlı İmparatorluğu’na asıl kitle hicreti dediğimiz ve son derece dramatik neticeleri olan muazzam sosyal olgu muhakkak k i Kırım Hanlığı’nın yıkılmasına takaddüm eden yıllarda başlayan bir süreçtir. Kırım’ın kaderine damgasını vuran 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı esnasında Rusya ordusu 1771’de Kırım’a girmeyi başardı. 1774’de imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması’yla Rusya İmparatorluğu güya Kırım Hanlığı’nın bağımsızlığını tanıdıysa da, hedefi Kırım’ı şartlar olgunlaştığında ilhak etmek olduğundan, hanlığın idaresine mümkün olan her türlü müdahaleyi yapmaktan geri durmadı. Neticede, 1783’e kadarki yaklaşık on yıllık süre içinde Kırım, Rus müdahalelerine doğrudan bağlı ve gayet kanlı bir iç savaşın içine girdi. Bu dönemde üst rütbelerdeki pek çok Kırımlı idareci ile bir o kadar da asker ve halktan insanlar Osmanlı ülkesine iltica etmek zorunda kaldılar. Kısa zaman içinde vatanlarına dönmeyi uman bu mülteciler aslında iki yüz yılı aşkın bir müddet devam edecek olan devâsa bir nüfus akımının ilk kısmıydı."

Türkiye'ye geldikten sonra anavatan bekleyip yaşamlarına burada devam eden tararlar şimdilerde iş insani ,akademisyen ve çeşitli kurum kuruluşlarda çeşitli kademelerde hizmet vermektedir. Bunlardan biriside Cihan Temel hanımdır.