Bir zamanlar Türkiye’nin en güçlü yerel medyasına sahip olmakla övünen Bursa, şimdilerde çivisi çıkmış, uçuruma doğru sürükleniyor.

Kalitenin kaybolduğu Bursa medyasında, alengirli işler dönmeye başladı.

Herkes halinden memnun olduğu için yozlaşmayı, kokuşmuşluğu, rezilliği gören, aykırı tek bir ses yok.

Zaten aykırı düşünene ekmek de yok.

İşsiz gazetecilerin ne yiyip içtiğini ne Gazeteciler Cemiyeti ne de Çağdaş Gazeteciler Derneği merak etmiyor.

Ülkenin büyük bölümünde olduğu gibi, şehrimizin de kar ve soğuğa teslim olduğu şu günlerde işsiz kalan Bursa’daki gazetecileri kimse arayıp sormuyor. Bazıları alakasız işlerde çalışmak zorunda kalırken, bazıları da ‘belki birileri sesimizi duyar’ ümidiyle yaşıyor.

İşsiz gazeteciler kervanına son olarak iktidar medyasının güçlü kanallarından A Haber kameramanı Nevruz İlimdaroğlu katıldığını hepimiz biliyoruz. Üç çocuk babası Nevruz işsizliğin üzüntüsünü yaşarken geçtiğimiz günlerde hayat arkadaşını kaybetmenin acısını yaşadı. Eşinin ardından günlerce gözyaşı döken Nevruz’u herhangi bir gazetecilik meslek örgütü temsilcisi aramadı bile.

Şehirde işsiz gazeteciler ekmeğe muhtaç hale gelmişken birileri aile gazeteciliğinin kaymağını yemeye çalışıyor. Emekli olmalarına rağmen gazetenin önemli koltuğuna oturanlar, gözleri doymazcasına internet sitesi kurarak belediyelerden nemalanma derdine düştü.

İktidarı şartsız sualsiz destekleyen bir kısım medya temsilcilerinin de tek derdi çarklarını döndürmek. Örneğin tirajı, yani bayi satışı 200 bile olmayan bir  gazetenin kurnaz basın mensubu, bazı “stk ve hemşeri” derneklerinin paralı haberlerini yaparak, patronunu ayakta uyutuyorlar.

***

Yanı sıra,

Şehirde onca sorun yaşanmaya devam ederken.

Bursaspor kimsesiz kalmış onların umurunda mı?

Aylardır onlarca gazeteci maaşını alamıyor, dertlenmiyorlar.

Bazı siyasilerin perde arkasından destek verdiği kimi siteler de yazarlarına maaş veremiyor. Patronlar, mağdur gazetecilerin telefonlarına bile çıkamıyor.

Şehri yönetenlerin de tek derdi medyada kendi aleyhlerine tek satır haber, köşe yazısı çıkmaması için kafa yormaları.

Öte yandan bazı belediyelerin halen zarf gönderdiği gazetecilerin olduğu iddialarını sağır sultan duyuyor. Bu skandal yakinen bilinmesine karşın ‘bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ misali yaşanılan onca soruna kulak tıkanıyor. Ancak utanmazlığın hesabının er geç sorulacağını unutuyorlar.

Görünen o ki, Bursa medyasında köşe başlarını tutanların gözünü toprak doyuracak.

Şehirde yaşanan onca sorunu görmezden gelen bazı komik gazeteciler de kafasını kuma gömmüş, münafık rolünü oynuyor. Özelde iktidara saydıran bu zavallılar, ahlaksızlıkları köşelerine taşımaları gerekirken gerçekleri görmezden geliyorlar.

Unutmayalım ki, Bursa’da dönen dolapların en barizi belediyelerin basın birimlerinde yaşanıyor.

Yıllık, milyonlarca lira bütçesi bulunan Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin harcamaları keşke kamuoyuna açıklansa.

Ya da ilçe belediyelerinin basın birimleri bir yıl boyunca hangi gazetelere, medya kurumuna hangi parayı nasıl verdiğini...

Sahi bir de piar şirketleri var, “Ajans” adı altında kamu kurumlarının parasını çarçur ediyorlar, onları da Allah'a havale ediyoruz.