Klasik olacak ama

Tüyü bitmemiş yetimin hakkı, parası, liyakatsizlere adeta akıtılmış. Hak, hukuk, adalet yok sayılmış.

Nerede olmuş tüm bunlar, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde.

Çarpıcı bir örnek vereyim, sonra Mustafa Bozbey’e dönelim.

Mesela, kendisi mezarlıklarda yolsuzluk yaptığı tespit edilen, sağlıktan anlamayan, Bursa talan edilirken susan, zerre kadar faydası olmayan; bazı hemşeri derneklerinin gazı, itelemesiyle öne çıkarılan, Hakan Çavuşoğlu’nun 2019 seçimlerinde yanından ayrılmamanın mükafatını Alinur Aktaş tarafından Büyükşehir’de Sağlık Daire Başkanı yapılarak gören Mehmet Fidan, hala daire başkan maaşı alarak, vicdanları sızlatıyor.

Evet, 31 Mart öncesi sokakta söylenenlerin neticesini sandıklar açıldıktan sonra gördük. 20 sene sonra CHP Bursa’da büyük bir başarı elde etti, Büyükşehir ve Osmangazi el değiştirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, görevi devralmasının ardından ilk değerlendirme toplantısını gerçekleştirdi.

Bozbey söze,

Ulusal medyada eleştirilen yeğeni Furkan Bozbey’in ataması netleşmemiş, tamamlanmamış mevzusuyla başladı. Kamuoyunun gündemine gelmesini önemsediğini, konuyla ilgili gereğini yaptığını, bu işin başlamadan bittiğini dile getirdi.

Ardından asıl meseleyi, milyar milyar artan, tespit edilen borçları sıraladı.

Bağımsız denetçilerin yaptığı incelemelerin ancak yüzde 60-70 oranında tamamlanabildiğini aktardı. İlk açıklandığında 20 milyar olan borcun, 25 milyarı aştığını söyledi.

Hatırlatmak gerekirse, Alinur Aktaş Bursa Büyükşehir’in Mart 2024’te öne sürdüğü borcunun 7.1 milyar olduğuydu. Ama Aktaş, 8 şirketi ve BUSKİ’yi atlamış yani borç hanesine ilave etmemişti. Şimdi görüyoruz ki ortada, nur topu gibi katmerli borçlar tablosu var.

Baksanıza,

Karıştırdıkça, kurcaladıkça borçları artan, kokuşan bir büyükşehir. Bitmedi, 2024 Ocak ayından bu yana tribünlere oynamak için işe alınan 524 kişi.

Bozbey 25 milyarın nereye harcandığını sorarken:  “Metro mu yapıldı? Trafik sorunu çözüldü de buralara mı harcandı paralar! Sahillerimiz mi güzelleşti? Büyük ölçekte kentsel dönüşüm yapıldı da oraya mı harcandı? Bursa’nın planlama sorunu mu çözüldü? Nereye gitti bu paralar?” diyerek Aktaş’a mesaj gönderdi, savurganlığa dikkat çekti.

Sakin bir dille, tane tane izahta bulunan Bozbey, kentsel dönüşüm adı altında ihalelerdeki kafa karıştıran rantı hatırlatarak, “Arabayatağı’nda kentsel dönüşüm adı altında yapılan konut projesi var. Seçim öncesi 2+1 dairenin bir buçuk misline ihalesinin yapıldığını görüyoruz. Üstelik hafriyatı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış. 2+1 dairenin maliyeti proje sonucunda yaklaşık 5 milyon TL’ye mal olacak. O bölgedeki 2+1 daireyi vatandaşlarla kaça takas yapabilir ya da satabilirsiniz?”

Nasıl ama süper değil mi?

Say say bitmiyor.

 Tarım AŞ’yi de acayiplikler kuşatmış:

“10 tır çekici aylık 2.2 milyon artı KDV bedelle getirilmiş. Ödemesi yapılmış. Ancak bu çekicilerden sadece 4 tanesi depoya geliyor. Hiç kullanılmıyor. Kilometre işlenmiyor. 6 tanesi ortada bile yok. Bununla birlikte 28 tane farklı binek aracı Tarım AŞ’ye getiriliyor. 28 aracın aylık maliyeti araç başına 80 bin liraya yakın. Sadece Tarım AŞ’de fazladan ödenen aylık 5.8 milyon artı KDV’lik bir rakam var.”

Nasrettin Hoca’nın kedi meselesi gibi, Alinur Bey, 6 araç ortada yok nerede?

Bu arada, Kestel Soğuksu Köyü etrafını kuşatacak olan sanayi bölgesiyle ilgili Bozbey, tavrının net olduğunu, “asla izin vermeyeceklerini” ifade etti.

Evet, Mustafa Bozbey mazeret üretmeden Bursa’ya, bu kentte yaşayanlara ayrımcılık yapmadan hizmet edeceklerini belirtti.

Milli ve dini bayramların bundan sonra coşku içinde kutlanacağını anımsattı.

Ortak aklı önemsediklerini hatırlattı.

Başkan Bozbey, biricik şehrimizin perişanlığını anlatmaya gerek yok!

Bursa’yla ilgili proje üretmeyen, dertlenmeyen, Gazze Şeridi’ne dönüşen Yalova Yolu’ndan geçirilen T2’ye itiraz etmeyenlere, Osmangazi Meydanı’na milyarları gömerek belediyenin paralarını çarçur eden Mustafa Dündar’a piş piş yapanlar sizin kapınıza gelip, çadır yeri, tahşiş gıda satışı için alan isteyen matruşka derneklere lütfen yüz vermeyin.

Artık her ayın giren haftasında Başkan Bozbey, icraatlarını, projelerini anlatacak. Kısacası Bursa’ya hesap verecek. Attığı liyakatli adımları, ortak akılla ortaya çıkan, herkesi gülümseten yaptıklarını, yapacaklarını veya yapamadıklarını paylaşacak.

Bu arada Bozbey, eğimi hesaplanmadığını iddia ettiği T1’in sürekli arıza yaptığını, aylık tamir masrafının dudak uçuklattığını söyledi.

O zaman…

Bir an önce Bursa’nın sorunlarını çözmek için adımlar atarak, halkımızı memnun edecek işlere “vira bismillah” diyerek başlasınlar!

Bizler de yaptıkları hizmetleri görüp ya takdir edelim ya da eksiklerini belirtip uyarılarımızı yapalım!

Not: Alinur Aktaş Bozbey'in borç açıklamasına bugün AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda cevap verecek, bakalım neler söyleyecek?