Siyaset, bir yıldan az bir süre kalan seçime kilitlenmiş durumda.

Ama aynı gündemin, vatandaş için geçerli olduğunu söylemek güç. Halkın derdi; baş döndüren, kahreden hayat pahalılığı ve enflasyon.

Haziran bitiyor karpuzun kilosu hala 5 lira. Beyaz peynir uçmuş gitmiş. Kırmızı ete ulaşmak mümkün değil.

“Bu yaşa geldim böyle pahalılık, böyle zam sağanağı görmedim” diyenlerin sayısı milyonlarla ifade ediliyor.

İktidar sözcüleri, mutfaktaki, sokaktaki, cüzdandaki yangının farkında olduğunu dile getiriyor. Buna bağlı olarak emeklilere yönelik ilk adım, dün gece TBMM’de atıldı. Plan Bütçe Komisyonu’nda 3600 ek gösterge ile ilgili torba kanun teklifinin görüşülme sırasında önerge ile değişikliğe gidildi. 2 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının 3 bin liraya çıkarılmasını öngören madde değiştirildi, en düşük emekli aylığı 3 bin 500 lira oldu. Görünen o ki, maaş zamları yüzde 40’ın altında olmayacak.

Unutmadan hatırlatalım milletvekili emekli aylığı da 27 bin TL’ye yükseldi.

İşçi maaşlarına yapılacak olan artışın müjdesini ise İspanya dönüşünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan vereceği konuşuluyor.

Tüm bu gelişmelerin ışığında AK Parti lideri, cumartesi günü Bursa’ya gelecek. BTSO’nun GUHEM’deki ödül törenine katılacak. TEKNOSAB’ın yanı sıra bazı açılışlar yapacak, ardından T2 tramvayını hizmete soktuktan sonra, Gökdere’den Türkiye’ye önemli mesajları olacak.

Tabi, 3600 ek gösterge, EYT ve genel afla ilgili de açıklama yapacaktır.

Seçim mevzuuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanının tüm kozlarını oynayacağı gelen bilgiler arasında.

***

Mesela Erdoğan’ın sonbaharda kabinede değişikliğe gideceği, dolayısıyla olağanüstü kongre yapılacağı belirtiliyor. Malumunuz AK Parti’nin 7’inci olağan kongresi Mart 2021’de gerçekleştirilmişti. Tüzüğüne göre büyük kongre, önceki kongrenin üzerinden iki yıl geçmeden yeniden yapılamıyor ama genel başkan ve MKYK istediğinde sorun ortadan kalkıyor.

Kabinede yapılacak olan değişikliklerde sürprizler konuşuluyor. Mesela, adı mafya ve uyuşturucu baronlarıyla anılan, fotoğrafları ortaya çıkan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya teşekkür edilebilir. Çünkü ortada acayip bir kirlenme söz konusu!

Peki, AK Parti’nin yeni vitrininde Bursa’dan hangi isimler olabilir; mevcut vekillerin içinde sadece Efkan Ala ve eski bakan Faruk Çelik iddiaları var.

Bu arada Cumhurbaşkanı yeni kabineyi siyasi kökenli isimlerden oluşturacağı konuşuluyor.

Erdoğan’ın Bursa’da vereceği mesajları dikkatle izleyeceğiz, yaşanan zam sağanağıyla ilgili ne söyleyeceği de merak konusu.

***

NAYLON FATURACILAR

1995'te tefeci Nesim Malki (Niso) cinayetinin azmettiricisi olarak yargılandı Erol Evcil. Yıllarca cezaevinde yattı, 2020’de tahliye oldu. Şimdi  bir kez daha gündeme geldi, kurulan paravan şirketlerle devleti 25 milyar zarara uğrattıkları iddia ediliyor.

Rakamın büyüklüğüne bakar mısınız, 105 milyar liralık sahte fatura karşılığında servet elde edilmiş!

Polisin yaptığı baskınlarda, şahısların ofislerinde yapılan aramalarda, deste deste paralar, altınlar ortaya çıktı.

Bu çetenin içinde Kayserili bir iş adamı da var, adı H.E. Şahsiyetin üzerindeki altın kaplama telefonunun arkasında Mescidi Aksa kabartmasının olması, ülkenin ne hale geldiğini özetliyor.

Nasıl ama tüyü bitmemiş yetimin malına kon, vergi verme, naylon fatura ile milyonlarla oyna, sonra Kudüs!

Öte yandan, iktidarı her fırsatta eleştiren CHP’nin üst düzey yetkilisi, milletvekili Aykut Erdoğdu’nun yediği naneler, para vererek vekil olması.

Ekonomideki çürümeyi bir şekilde atlatırız ama Türkiye’de insan çürüyor!