Sevgili okurlarım elbette ki bir Erzurumlu hemşeriniz olarak gurur duyuyorum. Bugünde sizlere doğunun sınırları kültür ve medeniyet şehri Erzurum’un kurtuluşu ve milli mücadele kahramanlarımızdan bahsedeceğim

“Dadaş dediğin çelik yaydır germeye gelmez

Vatan için olur Başeğmez”

Erzurum deyince Nine Hatun, Karafatma, elbette ki komutan Kazım Karabekir ve ordularından söz edeceğiz. Bunlar gibi milli kahramanlarımızı anmadan geçemeyiz

Anadolu Türk tarihinin, kültür ve medeniyetinin, merkez şehirlerinden olan Erzurum, özellikle son iki yüzyılda, büyük acılar çekti. İşgal ve katliamlara maruz kaldı. Fakat her defasında, yüksek inancı sayesinde, ayağa kalkmasını bildi.

Erzurum, Birinci Dünya Savaşı’nda büyük acılar yaşayıp, ihanetlerle sırtından hançerlendi. 16 Şubat 1916 Rus işgalinin ardından, Rus kuvvetlerinden destek alan Ermeni çetecilerince gerçekleştirilen Müslüman katliamı, insanlık tarihine kara bir leke olarak geçti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş ateşini Anadolu insanıyla Kazım Karabekir, Nene Hatun’la ,Hatunoğlu Kemal beyerle Erzurum’da başlatmıştır ve milli mücadelede ordularımız muzaffer olmuştur.

Erzurum, kahraman ordumuzu daima minnet ve şükranla anmaktadır.

Öte yandan, eli silah tutan evlatlarının ordu saflarında mücadele ettiği Erzurum’da, din hizmetleriyle uğraşan, fakat düşmana karşı, 70 atlıdan oluşan müfrezesiyle mücadele eden, Alvarlı Efe gibi, zatları da daima hürmet ve muhabbetle anıyoruz.

Bin yıldır Anadolu’nun doğu kapısı olarak vatan koruyuculuğu yapan Erzurum, kurtuluşunu müteakip, işgal altındaki başkent ve diğer yurt toprakları için kıyama karar verdi ve büyük bir kongre hazırlığına girişti.

Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, ekibiyle beraber İstanbul’dan gelip, özgür Erzurum’da katıldığı ve başkanlık yaptığı Erzurum Kongresi’nde, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini attı ve milli mücadeleyi bu şehirden başlattı.

Erzurum, Türk milli varlığının istinat ettiği tarihi bir şehir olmuştur.

Erzurum değince Naim hocaefendi akla gelir, Erzurum deyince taşmağazaları, koç döner, türküler, kültür ve şairlerin gelir.

Reyhani, Mevlut ihsanı, Mustafa Aydın gelir aklımıza.

İbrahim Erkal ile dadaşın ünü tavan yapmıştır, daha bilmediğimiz nice kahramanları vardır.

Ölmüşlerimizi rahmetle kalanları selametle anıyorum.

Bursa’da federasyon başkanımız Ömer Ömeroğulları olduğu gibi Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bizi temsil eden federasyon yöneticilerimiz ve dernek yöneticilerimizi bu kutlu görevde tebrik ederim başarılar dilerim.

Memleketimiz, ülkemiz kurtuluşunda ve kuruluşunda emeği geçen başta başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, tüm milli kahramanlarımızı ve şehitlerimizi rahmet minnetle anıyorum.