Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un istifa edeceği (ettiği) yaklaşık 1 aydır kulislerde konuşuluyordu.

Erdoğan’ın ise istifayı onayladığı biliniyordu.

Ancak yandaşlar "dış güçler başarılı bakanımızın itibarını zedelemek istiyorlar" diye tepki gösterirken, iktidar tarafından bazı dalkavuk fondaş meslektaşlarımız ise “nifak tohumları atanları kınıyoruz” diyerek istifayı reddediyordu.

Ama birde baktık ki,

Resmi gazetede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "Görevinden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen" başlıklı atama kararı yayınlanıverdi.

Ben bu işi başaramadım istifa ediyorumun, "Affımı istiyorum" olduğu ülkemizde, af kelimesi Türkçe'de "silme, giderme, cezasını iptal etme" anlamına gelir.

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre af, bir suçu, bir kusuru veya bir hatayı bağışlama anlamında kullanılır. Af kelimesinin ikinci kullanımı ise görevden çıkarılma anlamına gelmektedir. Görevden af talebi de görevin sona ermesi ve bitmesi anlamına gelir.

Peki, istifa edip "Affımı istiyorum" diyerek görev yapan bakanların TDP sözlüğüne istinaden soruyorum suçları, kusurları neydi ki görevlerine son verildi. Tabi ki bunu hiç bir zaman öğrenemeyeceğiz. (Kendi sorumlu olduğu kurumlara fahiş fiyatlarla malzeme satan bakanları gördükte ne oldu? Aflarını isteyip köşelerine çekildiler kazandıkları yanlarına kâr kaldı.)

AKP döneminde 14 kez sistem değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı dönemlerinde deyimi yerindeyse hiçbir öğrenci başladığı sistemle okulunu bitiremedi! Birbiri ardına yapılan değişikliklerle eğitim sistemi millilikten uzaklaşıp yapboz tahtasına döndü.

***

MEB: 19 yılda 7 bakan değişti.

AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılının kasım ayından bu yana 7 bakan göreve geldi.

Erkan Mumcu 2002 yılında göreve getirildi. Mumcu’nun bakanlığı sadece 4 ay sürdü.

Daha sonra bakanlığa Hüseyin Çelik getirildi. 6 yıl bakanĺık yapan Çelik'in rekorunu henüz kıran olmadı.

Hüseyin Çelik'in “Daha az tost yiyip, daha az test çözecekler” sözüyle başlayan liseye geçiş sistemi OKS’yi kaldırıp, yerine 6, 7 ve 8’inci sınıflarda yapılan SBS’yi getirerek, MEB'teki yaz boz, yap boz tahtası açılmış oldu.

2009 yılında bakanlığa getirilen Nimet Çubukçu,

3 yılda bir yapılan SBS’nin yalnızca 8’inci sınıfın sonunda yapılması kararını alarak 2 yıllık görev süresini tamamladı. 1 yıl 5 ay bakanlık yapacak olan Prof. Dr. Ömer Dinçer'e devretti. Dinçer koltuğunu ısıtamadan Nabi Avcı'ya devretti.

TEOG YERİNE LGS GELDİ

Ocak 2013'te Nabi Avcı’yla birlikte SBS, yerine liselere geçişte getirilen TEOG sistemi geldi. 3 yıl görev yapan Avcı yerini Mayıs 2016'da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'a devretti. 2017 Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği üzerine TEOG kaldırıldı. Yerine Liseye Geçiş Sistemi (LGS) getirildi.

HANGİ YILLARDA HANGİ BAKAN GÖREV YAPTI?

19 Kasım 2002 – 17 Mart 2003: Erkan Mumcu: 4 ay

17 Mart 2003 - 3 Mayıs 2009: Doç. Dr. Hüseyin Çelik: 6 yıl 2 ay

3 Mayıs 2009 – 7 Temmuz 2011: Nimet Çubukçu: 2 yıl 2 ay

7 Temmuz 2011 - 25 Ocak 2013: Prof. Dr. Ömer Dinçer: 1 yıl 5 ay

25 Ocak 2013 – 23 Mayıs 2016: Prof. Dr. Nabi Avcı: 3 yıl 4 ay

23 Mayıs 2016 – 9 Temmuz 2018 : İsmet Yılmaz

2 yıl 2 ay

10 Temmuz 2018 - 5 Ağustos 2021 : Ziya Selçuk

3 yıl 26 gün

Yeni hükümet sisteminde eğitimdeki sorunları çözme vaadiyle göreve gelen Selçuk, 3 yıllık görev süresinin ardından koltuğunu yardımcısına emanet etti. Çiçeği burnunda Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Mahmut Özer liyakat çizgisinde ne kadar durabilecek ne gibi değişiklikler yapacak kestirmek mümkün görülmüyor.

Peki, herkesin koltuğa oturup ben bakanım böyle olacak dediği sistemde siz eğitimi nasıl millileştireceksiniz.

Yeni bakan Özer, "Eylül'de okulları açmak için ne gerekiyorsa yapacağız" diye ilk beyenatını verdi.

Her ne kadar üniversite yurtları Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olsa da, eğitim başladığında her şehirden öğrenciler okullarına akın edecekler. Henüz kalacakları yerleri bile belli değil, yani müthiş bir kargaşa yaşanacak onun için bir an önce Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü ile irtibata geçilip bu çocukların sokaklarda kalmasına göz yummayıp ilk başarısını gösterebilir...