Birkaç sene oldu, Bursa’mızın Altıparmak semtinde bulunan Osmangazi Nüfus Müdürlüğü’ne pasaport randevusu için gitmiştim.
İnanılmaz bir kalabalık vardı. Ekranda sırası geldiği halde memur azlığından dolayı işi yapılmayanları, saatlerce bekleyenleri görmüştüm. Alt katta olan biteni umursamayan, işi vatandaşın üzerindeki yükü hafifletmek olan üst kattaki o dönemin Kaymakam’ını eleştirmiştim.
Bu refleksle hayata bakan, akşam olsun mesaim dolsun diye düşünerek hareket edenlerin, dertlenmeyenlerin yüzünden, bu ülkede ciddi sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor.
Bursa’nın kapalı çarşısı kuyumcuların işgaline uğrarken, esnaf vergi borçlarını ödeyemezken, Arif Tak’ın yerine BESOB’a Başkan seçilen Fahrettin Bilgit ve yönetiminin düğün, nikah merasimlerinde boy göstermekten başka hangi farkındalığa imza attılar?
Ya STK’lar ve dernekler?
Şeyh uçmuyor, uçamaz, ya ne oluyor? Müritlerinin dalkavukluğundan dolayı sorunların üzeri külleniyor!
Sayarak, strese girerek bitmeyecek dertler…
Şimdi sizlere bu vurdumduymazlığın başka bir örneğini vereceğim.
Malumunuz,
Liselerde staj dönemi başladı. Özellikle otelcilik ve turizm alanında eğitim gören öğrenciler için bu dönem, teoriyi pratiğe dönüştürme zamanı.
Yani sınıf sıralarından kalkıp gerçek iş dünyasına adım atıyorlar. Kimi okulunun yönlendirmesiyle, kimi kendi imkânlarıyla staj yeri buldu.
Hepsinin ortak bir hedefi var, meslek öğrenmek, işi mutfağında kavramak.
Ancak gözden kaçan, belki de görmezden gelinen çok kritik bir detay var. Gençlerin bir kısmı otel ve restoranlarda pratik yapıyor. Staj yaptıkları yerlerde sadece yemek taşımıyor, oda düzenliyor, masa kuruyorlar.
Bu arada birçoğu henüz 18 yaşını bile doldurmamışken alkol servisi yapıyor. Yani yasalarla korunmaları gerekirken, uygulamada alkolle iç içe bırakılıyorlar.
Şimdi sorulması gereken en önemli şey…
Bu nasıl bir eğitim anlayışı! Yoksa liyakatsizliğin gençlere fatura edilmesi mi?
Yasa Ne Diyor?
4250 sayılı kanun çok açık:
“18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemez.”
Ama sahada uygulama farklı. Oteller, restoranlar, genç stajyerleri alkol servisine zorluyor. Hem de eğitim adı altında, yasa çiğneniyor. Ve okul idareleri çoğu zaman “görmedim, duymadım” pozisyonunda. Niye görsünler ki?
İlginçtir, AK Parti hükümeti gençleri alkol ve madde bağımlılığından korumak için onlarca proje yürütüyor. Seminerler düzenleniyor, kampanyalar yapılıyor. Ama bir otel barında, 17 yaşındaki bir stajyerin elinde viski bardağıyla servis yapması kimsenin dikkatini çekmiyor!
Çünkü liyakat yerlerde sürünüyor!
Mesela,
Hızlı Treni Sivas’a getiren iradenin, 13 senedir Bursa’ya öksüz evlat muamelesi yapması gibi!
Orhaneli tünelinin bitirilememesine DAĞDER yöneticilerinin ve üyelerinin suskunluğu gibi!
Faruk Çelik'in altını oymayı akıl edip, Bursa için vizyon ortaya koyamayanlar gibi!
Böyle işte,
Öğrencilerin aileleri yaşanan skandalı bildikleri halde susuyor.
Sebebi belli; korkuyorlar, bazıları ise umursamıyor bile. Siz sustukça, siz kokuşmuşluğa gözlerinizi yummaya devam ettikçe, asla huzur bulamayacak, yalandan gülümsemeye devam edeceksiniz!
Bitmedi,
Milli Eğitim Müdürlükleri, okul idareleri, meslek öğretmenleri ne yapıyor peki, çocuklar bu işlerde staj yaptıklarına göre, şehir yanarken saçlarını tarıyorlar!
Peki,
Vali, vatandaşın bürokratik sorunlarını, sıkıntılarını ortadan kaldırmak için mücadele ettiklerini söyleyen AK Parti’nin Bursa’daki vekilleri bu ve buna benzer skandalların farkına varamıyorlar mı?
Necip Fazıl Kısakürek’in şiirlerini duvarlara yazan, bu idealin adamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bir gençlik, bir gençlik” diye diye ömrünü vermişken, alt katta olan bitenlerden habersiz idarecilerimiz var bizim!
Uykudan uyanın beyler ve bayanlar; uyuşturucu, kumar, fuhuş ve alkol, toplumu adeta komaya sokmuş durumda.
Anneler, babalar ağlarken haykıramıyor, isyan edemiyor. Sessizlerin, kimsesiz hale gelenlerin feryadını duymak, ecdat ecdat diyenler, Atatürk’ü dilinden düşürmeyenler, “memleketi biz yönetmiyoruz, ne halleri varsa görsünler” demeden kocaman bataklığı kurutmak için adım atmalı.
Buradan yola çıkarak bir an önce ortak bir komisyon kurulmalı. Staj yerlerinde öğrencilerin görev alacakları alanlar denetlenmeli. Alkol sunumu yapılan bölümlerde stajyer çalıştırmak yasaklanmalı. Yasa zaten bunu apaçık söylüyor; uygulamaya geçirmek için acele edilmeli.