Tarımdaki gerilemenin sebebi, girdi maliyetlerinin düşürülememesi ve bu işin başında olanların yanlış adımları.

Komşumuz Bulgaristan’da bile çiftçi ektiğinden, yetiştirdiğinden para kazanıyor. Çünkü üretim yapanların üzerinde girdi maliyeti kamburu olmadığı gibi verilen desteklerle topraktan da, hayvancılıktan da para kazanıyorlar.

Bizde ise dişlilerin arasına üretimden anlamayanlar sürekli çomak sokuyor.

Sonra ne mi oluyor; köyler boşalıyor, tarlalar ekilmiyor, ahırların tavanları bakımsızlıktan çürüyor, çöküyor.

Bu korkunçluk yüzünden doğdukları baba ocağında doyamayanlar, kentlere göç ederek sanayide, şehrin karmaşasında asgari ücrete talim edip ömürlerini çürütüyor, servetlerine servet katma derdindekilerin gönüllü köleleri oluyor.

Baksanıza, çiftçiler Hatay’da ektikleri soğan para etmediği için eylem yaparken, Mersin limanına getirilen,  Hollanda’dan ithal edilen patatesler virüslü çıkınca geri iade edildiği belirtiliyor.

Sıkıntının, kahrın farkında olan Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, geçen gün dağ bölgemizin parçası Bağlı Mahallesi’nde ahududu yetiştiriciliği için deneme  başlattı.

Hatta bunu doğal gübre kullanarak yapmak için adımlar atılıyor. Kesinlikle ilaçlama yapmadan, ihracat odaklı hareket edecekler.

Belediyenin iştiraki olan Gazi Tarım A.Ş. işbirliğinde hayata geçirilen projenin başarılı olması halinde, dağ bölgesindeki tüm köylerde ahududu üreticiliği yaygınlaştırılacak.

Başkan Erkan Aydın da, yaşatılan beceriksizliğin farkında olduğu için tarımın olmasa olmazlığını biliyor. Dolayısıyla ahududu fidelerinde istenilen verim alınırsa, 4 dağ ilçesinin tüm köylerinde üretime başlanacak.

Aydın’ın bu dertlenme adımı, öğretilmiş çaresizlik girdabında mahvolan Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık’ın çocuklarına umut olacağını düşünüyorum.

Şöyle ki, DAĞDER gibi çok önemli bir STK’nın etrafında toplananlar, Salı danışığını düşünmeyi bir kenara bırakarak, yine Bursa Uludağlı İş İnsanları (BUDSİAD)’ın ekonomik gücüyle tersine göçün önü açılabilir.

Çoğunluğu, Sırameşeler, Alemdar, Gaziakdemir, Soğanlı, Maksem, Alacahırka, Pınarbaşı gibi mahallerde ikamet eden dağ bölgesinin evlatları,  tarım alanında meyvecilik ve hayvancılıkla kalkınabilirler. Böylelikle asgari ücret celladına tekme atılabilir.

Kısacası, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, dağ yöresinin kalkınmasında aktör olabilir.

Tarımda, meyvecilik ve hayvancılıkta doğru adımlar atılırsa, yalnızca ahududu değil; umut da yeniden filizlenir.

Bu arada, DAĞDER’i yönetmeye talip olan adayların tek derdi, tasası,

Uludağ’ın yamaçlarındaki toprakların insanlarını kucaklayacak projeler olmalı.

 CHP’nin Osmangazi Belediye Meclis üyelerinin dağ bölgesinde, meyveciliği, hayvancılığı kalkındıracak girişimlerde bulunmaları gerektiğini düşünüyorum.  

Referansları da sürekli muhabbetini yaptıkları Köy Enstitüleri olmalı.