Tüm dünya coronavirüs nedeniyle adeta neye döndüğünü şaşırdı.

Ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan bu hastalık insanlığa pek çok ders verdi ancak anlayana… Ülkemiz de bu vebanın pençesinde. Şimdiye kadar binlerce kişiyi bu hastalığa kurban verdik.

Yoğun bakımda olan hastalar var. Maalesef ne dünya ne de ülke insanları olarak bir nefes kadar bize yakın olan ölümü düşünmüyor her zaman ki alışkanlıklarımızdan vazgeçmiyoruz.

Yine siyasilere bakıldığında açıklamalarıyla insanları kin ve nefrete teşvik edici söylemlere rastlıyoruz. Bilinmeli ki bu ülke her kesimden insanı ile her kesimden kültürü ile birdir. Bizi bugüne kadar her türlü hile ve düşmanlıkla yenemeyenler bilmelidir ki bu bizim birlik ve beraberliğimiz sayesindedir. Toplumda bir kişi bir hata yaptığında onun yaptığı hata yalaka medya tarafından ısıtılıp ısıtılıp bir camia ve topluğa mal ediliyor.

Örneğin bir polisin fevri hatası canla başla çalışan emniyete mal edilmemeli. Bir hadsiz dine karşı yaptığıyla karaktersizlik yaptığında bunun bu yaptıkları da bir parti ve topluluğa mal edilmemeli. Bugün dünyanın seyri farklı yöne giderken toplum olarak birbirimizle uğraşmayı bırakmalı ülkemiz için nasıl faydalı olabiliriz diye dertlenmeliyiz. Bakın Elon Musk'ın kurucusu olduğu SpaceX, NASA tarafından desteklenen projesiyle iki astronotu Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru yolculuğa çıkardı.

***

Biz de uzaya araç gönderelim demiyoruz. Bizim ihtiyacımız olan birlik ve baraberlik. Son zamanlarda nefret dili, riyakarlık, şov için ibadet etmek moda oldu. Eğer bizde bu sonradan peyda olan ve alışkanlığa doğru da giden bu insani olamayan birtakım kötülüğe meyletme devam ederse ülke olarak biz kaybederiz.

Muhalefet yatıp kalkıyor iktidarı eleştiriyor, iktidar da muhalefeti ağzına sakız etmiş. Hem iktidar hem muhalefet oturup bu pandemi sonrası ülkeyi bekleyen sorunları konuşmalı.

Muhalefet iktidara tespit ettiği sorunları sunarak takibini yapmalı. En basitinden 300 bin nüfuslu bir kentte bugüne kadar vatandaşlar tarından meclise gönderilen herhangi bir vekilden kayda değer bir destek almadı. ‘Bırakın desteği halimizi hatırımızı soran vekil yok’ diye yakınanlar var. Vatandaş seçimden seçime değil zor zamanlarda hailini hatırını soran mebus istiyor. İnsanları şucu, bucu diye ayırt etmek inanın ülkemize zarar veriyor.

***

Bırakın kim hangi partiye oy veriyor, kimi seviyor, inancı ne babası kim eşi açık mı ,kapalı mı ,bütün bu ayırıcı ve insanlığa yakışmayan sınıflandırmaları bırakalım. Kim bu ülke için çok hizmet ediyor, kim bu cennet vatan uğruna şehit olmayı göze almış onlara bakalım.

Söyleme itibar etmeyelim. Fiiliyata bakalım. Sosyal medyadan ahkam keseneler bırakın ahkam kesmeyi şehit olan askerler kadar olamıyorsanız bari o şehitlere saygılı olun. Bursa’da şehit edilen polisimiz neden kalleşçe öldürüldü.

Diyarbakır’da ha keza görevi başında canla başla çalışana nasıl kıydınız. Bir canlıyı öldüren tüm insanlığı öldürmüş olur diyen bir dine mensup değil misiniz? Bu veba bir musibet ve eğer biz bu musibetten de ders almıyorsak demek ki gerçekten insani değerlerimizi kaybetmişizdir. Gelin nefret etmeyelim, nefret ettirmeyelim sevelim, dini işimize siyasetimize alet etmeyelim.

Ahlaklı olalım….