Önceki günlerde İstanbul Fatih’te Fatih Emin Sinan Mahallesi-Yeniçeriler Caddesi üzerinde merdivenlerde battaniyeye sarılı şekilde donarak ölen bir kişinin kahreden haberiyle uyandık.

Saadet Partisi İstanbul İl Başkanlığı Sosyal İşler Başkanlığı, da ‘Çözüm/İstanbul Raporları-2 / İstanbul’da Evsiz İnsanlar’ başlıklı bir rapor yayınlamış, Partinin üç aylık çalışmasıyla hazırlanan rapora göre, İstanbul’da 6-8 bin civarında evsiz insan bulunuyor.

Bu kişiler çoğunlukla Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Üsküdar, Beşiktaş ve Şişli ilçelerinde yaşıyor. Sivil toplum kuruluşlarının verilerinin de Türkiye’de 80-100 bin evsiz bulunduğu yönünde olduğu kaydedildi. Bugün sokakta hem de Türkiye’nin en önemli metropolünde insanlar soğuktan ölüyorsa şapkayı önümüze koyup hesap yapmamız lazım.

Hz. Ali anlatıyor: "Bir gün Ömer'i, binekli olarak ve telaş içinde, hızlı hızlı giderken gördüm; "Ya emire'l-müminin nereye gidiyorsun?" diye sordum. "Devlete ait develerden biri kaçmış, onu aramaya gidiyorum" diye cevap verdi. O zaman ben: "İnan ki, senden sonra bu milleti idare edecek olanlara ağır bir yük bırakıyorsun! Herkes senin yaptığını yapamaz!" dedim. Bunun üzerine şöyle konuştu: "Hz. Muhammed aleyhissalatü vesselamı, hak peygamber olarak gönderen Allah'a yemin ederim ki, Fırat kenarında bir oğlak kaybolsa (yahut bir kurt bir koyunu kapsa) korkarım ki kıyamet gününde onun bile hesabı Ömer'den sorulur!"

***

Böyle bir dinin mensubu insanlar olarak yani dinimizi çok iyi bilmiyoruz ya da gösteriş için Müslümanıyız. Her şeye para var bu ülkede sadece insanlarına yok. Ben bu yazıyı kaleme alırken yine insanlığımızı sorgulatacak bir şey yaşandı.

Nedir bu yaşanan; Daha önce "Yemek kartımda sadece 1 TL kalmış, gidecek yerim yok, iş arıyorum" şeklinde tweetler atan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Sibel Ünli, intihar ettiğini öğrendim. Yazık günah bu ülke insanına.

Bir ülkenin kalkınması geleceğinde yani öğrencileri ve tarımında yani çiftçilerindedir. Üretmezsek aç kalır yetiştirmezsek de istikbalsiz kalırız.

***

İstanbul üniversitesindeki öğrencilere yemek yok ama mecliste maaşı neredeyse 15 asgari ücretlinin aylık maaşına denk gelen vekillere yemek neredeyse bedava. Böyle adalet olmaz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Ömerler arayacağız” diyor“ Yeni Ömerler aramaktan ziyade önce Ömer gibi davranabiliyor muyuz ona bakmamız lazım.”

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanının bindiği lüks otomobilin vergisi trafik cezasını veren bir öğrencinin yemek parasını veremez mi? Bir çocuğu doyuramadık. İnsanları soğuktan koruyamadık. "Bir çocuğu doyuramadık "hırlı hırsız arsız yüzsüz" milyonlarca asalak beslerken.

Bu insanlığımızdan utanmaya yeter..