Kurban kelimesinin Arapçası ذِبْح (zibh; boğazlama) veya hedy (hediye) dir. Dini terim olarak Allah'a yaklaşmak ve Allah rızasına ermek niyetiyle kesilen, kurban edilen, hayvan demektir.

Kurbanın anlamını hatırladıktan sonra Müslüman alemi olarak kurbandan önce neye dikkat etmemiz gerektiği üzerinde biraz konuşalım.

Kurban gelmeden Müslümanları tatlı bir telaş sarar. Önemli olan bu telaşın nasıl olduğu. Şahit olduğun telaşlardan bahsetmek istiyorum.

Bir telaş vardır ki hangi güzel kurbanı keseyim hem semiz olsun hem de evlerine yılda bir kere et giren hanelere ulaştırabilirim telaşı bu telaş çok anlamlı ve güzel bir telaştır. Öteki telaş ise aldığı kurbanlığın etini muhafaza edecek derin dondurucu alma, en güzel yerinden kıyma çektirip dolapta muhafaza etmek.

Çocukluğumdan bu yana kurban bayramlarında kurban kesenlerin kasaplarda oluşturduğu kıyma çektirme kuyruğunu anlamış değilim. Oysa eve kurbanın hepsi değil sadece bir kısmı getirilmeli diye emreder dinimiz. Şimdi kesilen kurbanlar yıllık et ihtiyacına göre planlanıyor.

Size ne demek istediğimi şöyle anlatayım; Resulüllah (s.a.s.) kurbanda kestiği hayvanın etinin büyük bölümünü fakirlere dağıtırdı. Bir defasında Hz. Peygamber (s.a.s.) Hz. Aişe’ye sorar: “Aişe! Kurban etini dağıttınız mı?” Hz. Aişe “Dağıttık Ey Allah’ın Resulü.” diye cevap verir. “Ne kadarını dağıttınız?” sorusuna “Hepsini dağıttık, bize bu buttan başka hiçbir şey kalmadı.” cevabını alınca gülümseyerek “Desene Aişe, bir buttan başka hepsi de bize kaldı.” diye karşılık verir.

Bu bilinçle kesilen kurbanları Allah kabul eylesin. Müslümanlığa yakışmayan hal ve davranışlara maalesef kurban bayramlarında daha çok şahit oluyoruz. Her bireyin temizliğe önem göstermesinden ziyade temizliğin imandan geldiğini telkin eden dinin mensupları maalesef bu hassasiyeti gösteremiyor. Allaha yaklaşmak için kestiği kurbana eziyet etmeden tutun çevreye saçtıkları sakatatlara kadar her türlü kirliliğe mahal veren bir toplumla karşı karşıyayız.

Bunda yöneticilerin de büyük bir payı var. Dini bayramımız olan kurban yılda bir kere idrak ediliyor dinde yeri çok kıymetli olan bu dini gün için hangi ilimiz de modern, tüm insanların ihtiyacını karşılayacak cüzi bir meblağla vatandaşa kurban kesme hizmeti verebilecek belediye var. Onun için suçu vatandaşta değil yöneticilerde aramak lazım.

Kurban kesmeden önce kesmemiz gereken bazı hususları da hatırlatmadan geçmeyeceğim.

Kurban kesmeden önce evvela riyakarlığı, gıybet etmeyi, tüyü bitmemiş yetim malını yemeyi, iftira atmayı, yalan konuşmayı, zalimin zulmüne alkış tutmayı, ötekileştirmeyi, azgınlığı, lanetlenmiş kavimlere benzemeyi, kadına eziyeti, kuran kurslarında erkek çocuklarını istismar etmeyi, hainliği, ikiyüzlülüğü, menfaatperestliği, günün adamı olmayı, dini menfaat için kullanmayı kesmeliyiz.

Bütün bunları kesebilirsek inanın kurbanı da en iyi şekilde kesebiliriz.