Türkiye’de son zamanlarda söylediği sözler ve attığı twitler nedeniyle evlerine bastın yapılıp apar topar gözaltına alınarak tutuklanan sayısında artış var.

Bizim vatandaş olarak duyduklarımız sanatçı, oda başkanı ve göz önündeki gazeteciler var. Bunların tutuklandığını görüyoruz. Bir süre cezaevinde kaldıktan sonra bir bakıyoruz bu kişiler serbest bırakılmış. Bunun en son örneği Ekmek Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Cihan Kolivar.

Kolivar katıldığı bir televizyon programında “Ekmek aptal toplumların temel gıda maddesidir. Bizim toplum ekmekle doyduğu için böyle 20 sene başında yöneticiler duruyor” ifadeleri üzerine hakkında soruşturma başlatılıp gözaltına alınmıştı.

Avukatı aracılığıyla yapılan itiraz sonucu Kolivar’ın tahliye edilmesine karar verildi. Şimdi bu tutuklama ve sonrasında serbest bırakma daha çok kimin işine yarıyor ona bir bakalım.

Bu tür gözaltı ve tutuklanmalar ile kişiyi veya toplumu terbiye edeceğini sananlar yanılıyor. Böyle bir etki yapmaz. Zira Kolivar cezaevinde avukatı aracılığıyla paylaştığı mesajında Silivri soğuk diyorlar soğuk değil kaloriferler yanıyor evim daha soğuk minvalinde bir beyanatı vardı.

Bu tür olaylar aç kapa işine benziyor. İnanın yetkili olanlar milletin oyuna talip olanlar sokağın nabzını tutsalar ne denli hata yaptıklarını anlayacaklar. Devletin en tepe noktasında farklı okunan olayların halk nezdinde karşılığı çok farklı oluyor.

Karar verilirken düşünülüp tartılması gerekir. Yoksa vatandaş iyi niyet aramaz. Neden aramıyor bir gün bir suç ve yafta ile yolum önüne koyulanlar bakıyorsunuz suçu isnat edenler tarafından ziyaret ediliyor, davet ediliyor. Bu sefer zaten ekonomik yönden zorluk çeken ve adeta dolu olan vatandaş size karşı güvensizlik içine giriyor.

Eylem ve söylem çok önemli. Vatandaş huzur istiyor, kapı komşusunu dışlayan bir erki sorguluyor. Bu nedenle vatandaşı basite almayın benim medyam var kanallara ne servis edersek onu yayınlarlar vatandaş da buna inanır düşüncesindeyseniz yanılıyorsunuz. Siz hiç sokak röportajlarını dinlemiyor izlemiyor musunuz? Bakın halkın nabzı sokakta inin tebdil-i kıyafetle konuşturun. Bir iki kişinin dizdiği methiyeler sizi yanıltmasın. Dost acı söyleyendir.

Sizin her davranışınızı alkışlayan gerçek dostunuz değildir. Neden mi nedeni de şu ; açıklama yapıyorsunuz şu parti şu kişi şu vakıf şu dernek bucudur, şucudur diyorsunuz. Alkışlıyorlar tam tersini söylüyorsunuz, yine alkışlıyorlar işte bu zümre sizi yanıltmasın.

Emin olun iş sizin gördüğünüzden çok daha farklı. Bir örnekle aklınızda kalması açısından bir izahatta bulunayım, kabir ziyaretinde tezahürat yapanlar gerçek dost mu değil mi? Tezahüratın yeri var, mekanı var bunu organize eden organizenin içinde yer alan dost değil?

Dost aynadır aynalar yalan söylemez.

Hakikati görmek için o gözler ne zaman açılacak.