CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’dan oluşan Altılı Masa’nı artık vatandaşın önüne somut bir şeylerin koyması gerekir.

Altı liderin altı farklı görüşün bir araya gelerek oluşturduğu bu umut masasının parlamenter sisteme geçiş gibi vaadi dışında toplumun kanayan yaralarına da bir çözüm bulması lazım.

Elbette en temel ve bu ülke için gerekli olan tek kişinin karar vereceği bir yönetimden parlamenter çoğulcu bir yönetime geçmektir. Bunun ehemmiyetini bilmeyen yoktur. Ancak vatandaşların da sorunlarını tespit edip bunun için yapılacakların yol haritaları çıkartılmalıdır.

Mesela hukuk alanında yapılacakların halka halkın anlayacağı şekilde izahatı yapılmalı. Neden 6’lı masa diyen vatandaşa masanın paydaşları sahalara inip nedenini anlatması lazım. En azından şöyle denilmeli biz iktidar olduğumuz da bizi eleştirebilir hakkımız da olumsuz twit atabilirsiniz hiç kimse düşüncesinden dolayı yargılanmayacak. Bunu televizyon kanalları aracılığı ile değil kahve ve mahalle toplantıları ile anlatılmalı.

Yine masanın tayin edeceği ekonomi alanında yetkin masanın paydaşları esnafa inecek esnafın yarasına merhem olacak olanlarını anlatmalı. Denilmeli ki esnafa sizin yanınızdayız, sizi global şirketlere ezdirmeyeceğiz, bakkala gidilecek market yasasını anlatacak. Mutfaktaki yangını şöyle söndüreceğiz bunu yapacağız bugün yapılan bu biz böyle yapıp tüm sorunları halledeceğiz demeli.

Soğanı patatesi şöyle bir tarım politikası güderek ucuzlatacağız. Bakliyatta dışa bağımlılığı çiftçiye şu şu desteği vererek ortada kaldıracağız… Vatandaş siyasilerin politik söylemlerine artık çok itibar etmiyor. Vatandaş kendinden olanı kendisine anlayacağı şekilde izahat ve çözüm önerilerini sunanı tercih ediyor. Ankara’dan yazılan çizilen söylenenin bir kıymeti harbiyesi yok. Vatandaşa inilmeden vatandaşın sorunlarının tespiti yapılmadan söylenen her vaat boşadır.

Vatandaş bu masadan vaatlerden ziyade yapılacakların somut bir şekilde izahatını istiyor. Neden 6’lı masayı tercih etmesi gerektiğine ikna olmayı bekleyen vatandaşlar var. Gençler 20 yılın sonunda daha rahat bir ülkede yaşamanın daha da mümkün olduğuna inanmak istiyor. Esnaf enflasyonun yükselişinin faturasını kendilerine kesilmesin istiyor. Çiftçi toprağı traktörü haczedilmeyecek günlerin teminatını istiyor. Emekliler geçim sıkıntısını düşünmeyecekleri günler istiyor. Sözsün özü bu ülkenin evlatları insancıl, barış ve huzur içinde yaşayacağı ekonomik kaygı yaşayamayacağı çocuklarının yarınlara daha umutla bakacağı bir vatan istiyor.

Halkın nazarında umutlu gözlerler bakılan masa,

Adaleti, ekonomiyi, eğitimi, sosyal ve kültürel haklarda yapılacakları vatandaşın önüne somut bir şekilde koymalı. Çocuk, genç, yaşlı ve toplumun her kesimine yapılacakların tek tek anlatılması lazım.

Madem bu seçim son çıkış ise ona göre bu tünelde nasıl yol alınacağını ivedilikle irdelenmeli ve nihai sonucuna eriştirilmelidir.