Sokağa çıktığınızda, hangi işyerine girseniz, hangi esnafla, ticaret erbabıyla konuşsanız yaşadıkları olumsuzluklardan bahsediyorlar.

Bu sıkıntı, pandemi kısıtlamaları başladığı geçtiğimiz Mart ayından bu yana devam ediyor.

Her ne kadar hükümet esnafa can simidi olması için düşük faizli, 6 ay ödemesiz krediler vermiş olsa da, piyasa da heyecan verici hareketlenme olmadı. Mesela ticarethane sahipleri borcunu borçla kapatma derdine düştüler. Gerçi şu an, o gün aldıkları kredilerin ilk taksitlerini ödeyemeyen binlercesi var.

İnanın, Bursa’mızda her gün farklı kesimlerle bir araya geliyorum. Tabiri caiz ise kime selam versem, kime soru sorsam verilen cevap aynı. ‘Önümüzü göremiyoruz, borçlarımız gırtlağa dayandı, faturalarımızı dahi ödeyemez hale geldik’ diyor ticaret yapan insanlar ve ekliyorlar, ‘en azından faturalarımız, kiralarımız ödensin, vergi borçları affedilsin, belirli miktarda da hükumet bizlere hibe versin’ çıkışında bulunuyorlar.

Hibe derken şunu kast ediyoruz, borç değil, geri istenmeyen para.

***

Tabi bizim duyduklarımızı BTSO Başkanı İbrahim Burkay da duyuyor. Çünkü ticari hayatın içinde, sorumluluğunun bilincinde.

Burkay, AK Parti hükümetinin bakanlarına, sektörde yaşanan daralma, yaşanan ciddi sıkıntılarla ilgili hibe önerisinde bulunarak tarihi bir adım attı. Burkay’ın muradı şu; ticari hayatın üzerindeki kara bulutların dağıtılmasının çıkış yolunun hibe olduğuna dikkat çekmek.

Burkay, hibe projesini hem Cumhurbaşkanlığına, aynı zamanda da Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a ve diğer bakanlara iletti.

İktidar hibe adımını attığı takdirde, göreceksiniz piyasa kendiliğinden rahatlayacak, moral bulacak, canlanacak.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay’ın Türkiye’de bir ilk olan hibe çağrısına, AK Parti’nin bu şehirdeki vekilleri ses vermeli, ilgili bakanlara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bizzat görüşmeliler.

Hatta AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, dün esnafın yaşadığı sıkıntıya dikkat çekmiş ve sosyal medya hesabından şu notu paylaşmıştı: “Alışverişlerimizde mahalle bakkallarımızı ;Uzaktan siparişlerimizde de yerel firmalarımızı tercih edelim ;Esnafımıza bu süreçte daha da fazla sahip çıkalım.”

Türk Lirası’nın itibar kazanması, faiz ve enflasyonun düşmesi için piyasanın canlanması şart.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, tarihi bir adım attı, hükümete hibe önerisi getirdi.

Burkay’ın ne kadar haklı olduğunu anlamak için kapalı ve açık çarşı esnafıyla, Altıparmak, Gazcılar caddesindeki ticaret erbaplarıyla konuşmanız yeterli olacaktır.

Kısacası,

İstihdamın artması, piyasanın canlanması için hibe şart.