Çok ilginç,

Türkiye ihracatının yüzde 9’unu gerçekleştiren Bursa, 6,5 milyar dolarını 50 milyon metrekarelik sanayi alanında yapıyor.

Ama elin adamı düzenli, çevreye saygılı, her sorununu hallettiği küçücük sanayi alanlarında milyar dolarlık ihracat gerçekleştiriyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, 2 yıl süren karanlık pandemi günlerinin ardından geçtiğimiz Cuma basın mensuplarıyla iftarda buluştu.

Program öncesi, Türkiye'nin uzay ve havacılık temalı ilk interaktif eğitim merkezi olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ni gezdik.

Diğer tarafta ise GUHEM’den çıkıp, Başaran, Yalova yolu üzerinde ve arka sokaklarındaki Pakistan’ın Peşaver kentine benzer derme çatma küçük sanayi alanlarıyla yüzleşmeye devam ediyoruz.

***

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, sanayi dağınıklığının ortadan kalkması gerektiğine bir kez daha dikkat çekti.

Çünkü…

Bursa’nın ihracat ortalaması kilogram başına 4,5 dolar olurken, Türkiye ortalaması ise sadece 1,5 dolar.

Böyle bir fotoğrafta, ihracatta ülkeye değer katan Bursalı sanayici, kentin sadece binde 8’inde üretim yapıyor.

Burkay, sanayide parmakla gösterilen Almanya’nın yüzde 4,4, Fransa’nın 1,44, İtalya’nın ise yüzde 2,15 olduğunu söyledi.

Sonra sözü iş gücüne getirdi ve “Bursa’da işsizlik yok. Çalışmak istemeyen bir nesil var” dedi.

Sürekli eğitim politikalarında değişiklik yapan, liyakati öncelemeyen, ayrıştırmayı marifet sayan iktidar, acayip bir nesil oluşturdu dersek abartmış olmayız.

Mesela, belirlediği asgari ücretle ayın sonunu gelmiyor. 12 yıla çıkarılan eğitimle, çıraklık, kalfalık ve ustalık tarihe karıştı. Artık, Bursa’daki tamircilerde, kaportacılarda, oto boyacılarda az sayıdaki marangoz sanatkarının yanında Suriyeliler çalışıyor ve bu insanların bir kısmı asgari ücretin altında emeklerinin karşılığını alıyor!

Evet, ekonomini geliştirmek, güçlü bir ülke olmak için eleştirileri de, önerileri de ciddiye almak gerekiyor.

Burkay, BTSO’nun koltuğuna oturduğu günden beri, Amerika’daki Almanya’daki düzenli ve gelişmiş sanayiyi örnek gösteriyor. Baksanıza, ABD’nin San Francisco eyaletinin tek başına yaptığı ihracatı, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefiyle aynıymış.

***

Burkay, sunumu sırasında bombayı patlattı, “Bursa’da yeni şeritler açarak trafiğini çözemeyiz” dedi.

Doğru mu doğru, sürekli makyaj yaparak kent trafiğini çözemezsiniz, çözülmüyor da. Mesela ‘batçık’lara giriyoruz ama çıkamıyoruz. Bir yanda, Yıldırım’da ikamet edip, Emek’teki fabrikaya ulaşmak için servis aracıyla trafiğe girenler. Suyun hemen ötesinde ise Hamburg’da, Napoli’de bisikletiyle fabrikaya gidenler bizi kıskanıp duruyor işte.

Unutmadan belirtelim, Burkay, Bursa’nın artık abartılı şekilde göç almadığını da söyledi.

Ve ekledi, “Yüksek teknolojili yeni sanayi alanları Bursa’ya yeni göç getirmeyecek, kentin işsizlerini iş sahibi yapacak” ifadelerini kullandı.

Şu gerçeği bilmek zorundayız, sanayisi şehrin dışında olan bir kent ve tersine göçü özendiren politikalar. Yanı sıra planlı, adamına göre değil, insana huzur katan yerlerin, illerin oluşması için sözümüzü esirgememeliyiz.

Yoksa teknolojiyi asfaltları boyayarak yakalamak zor.

Buradan yola çıkarak, yüksek teknoloji üretim oranı Türkiye ortalamasının üzerinde olan Bursa’nın önü daha fazla açılmalı. Düzensiz sanayi ve işletmeler KOBİ OSB çatısı altında toplanmalı.

Tabi, girdi maliyetlerinden dolayı bitme noktasına gelen tarım ve hayvancılığı da canlandırmak için artık ithalatı değil, üretimi arttıracak bir ufuk yakalanması lazım.