Herkesin bildiği, kabul ettiği gibi,

Bursa koskocaman bir sanayi ve turizm kenti.

Ve…

Ülke ekonomisine ürettiğini ihraç ederek destek veriyor.

Ancak iktidarın seçilmiş vekilleri, Ankara’nın şehrimize daha geniş pencereden bakabilmesi, icraatların zamanında bitirilmesi için yeterli karizmaya, kulise ve lobiye güçleri yetmiyor.

Bu üzücü tabloya bakıp, vicdan sızlaması, kırılması  yaşayan kaç kişi var merak ediyorum! 

Son yapılan genel seçimin üzerinden 4 sene geçti.

Bursa Hızlı Tren temelinin atılmasının üzerinden ise 10 yıl…

Bir sürü bakan, milletvekili değişti.

Hatta Binali Yıldırım Ulaştırma Bakanı olduğu dönemde, sanayi ve turizm kentinde yaşayanların 5 yıl içinde trene bineceklerini söylemişti.

Ama olmadı, gelmedi o tren.

Geçtiğimiz gün,

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan’ın davetiyle Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Hattı’nın, Osmaneli-Bursa arasındaki 10 tünelin ilkinde gerçekleşen ışık görme törenine katıldık.

Çocukların büyük sempati duyduğu, kibir sahibi olmayan Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yapılan çalışmaları yerinde izlemek, trenin bacasından dumanı çıkmasa da, tünelde ışığı görmemiz için kepçeye binip sembolik olarak duvarı deldi.

Bakan Bey, slogan atmadan, boşa kürek sallamadan, kısacası evirip çevirmeden Bursa’ya trenin 2,5 yıl sonra geleceğini itiraf etti.

Bu da şu anlama geliyor, eğer bir aksilik olmaz, yargı süreçleri uzamaz, kıyamet kopmazsa Bursa trene 2025’te binecek.

Düşünsenize AK Parti iktidarı 2002’den bu yana Türkiye genelinde bin 440 kilometrelik hızlı tren hattı inşa etmiş.

Gelin görün ki, Bursa hala tren öksüzü!

Treninin gelememesinden, verilen sözlerin buhar olmasından dolayı yaşanan ekonomik kaybı hesap etmek uzun zaman alır.

***

Şimdi kimse kusura bakmasın ama…

Gittiği teşkilat toplantılarında, nikah, kına, nişan, sünnet gibi programlarda milletvekilliğinin önüne bir sürü unvan koyulmasını isteyen AK Parti’nin Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, ara elaman yetiştirecek üniversitenin ruhsat alabilmesi için TBMM’de verdiği mücadele kadar hızlı trenle ilgi de çıkışlar yapsaydı, biz şimdi bu eleştirileri yapmamış olacaktık.

Bu hatırlatmayı neden yaptığıma gelince,

Bakan Karaismailoğlu’nun tünel içinde yaptığı açıklamalar sırasında Çavuşoğlu’nun suratı hiç gülmedi. Bunun tek sebebi, seçildiği şehir için verdiği sözleri yerine getirecek didinişte olamaması olsa gerek.

2018 yılının ilk günlerinde, son “başbakan yardımcısı” olarak Uludağ’da yaptığı konuşmada Çavuşoğlu, zirvenin en kısa süre içinde 12 ay turizme kazandırılacağını söylemişti. Aradan koskoca 4 sene geçti, Bursaspor bir alt lige daha düştü, ortada sadece bir hiç var…

Amacımız üzüm yemek, hataları, kusurları olanları alkışlamak, dalkavukluk yapmak yerine, aynaya bakmaları için çaba sarf etmek olduğunu bir kere daha belirtmek isterim.

***

Bu arada 15 metre genişliğin, 8.75 santimetre yüksekliğin ve Kalyon İnşaatın yüklenici firma olduğu tünellerdeki çalışmalarda, Türkiye’nin her vilayetinden gelen, aralarında onlarca mühendisin olduğu bin 200 işçi, 24 saat aralıksız mesai yapıyor.

Bir başka önemli ayrıntı da, tünellerdeki ilerlemeyle ilgili. Dinamitleme yöntemiyle yapılan kazılarda günde 2 ile 4 metre arası oluyormuş.

201 kilometrelik hattın maliyeti ise 24 milyar lira…

İşçi sayısının yakın zaman içinde neredeyse 4’e katlanacağı bilgisini de paylaşayım.

Proje tamamlandığında 30 milyon yolcu, 59 milyon ton da yük taşıyacak.

Dolayısıyla,

Allah nasip eder, ömrümüz de yeterse Bursa Hızlı Tren’e 2024 değil, 2025’te kavuşacak.

Unutmadan belirtelim ışık görme törenine Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Mustafa Esgin, Ahmet Kılıç, Atilla Ödünç, Osman Mesten, Muhammet Müfit Aydın, Zafer Işık ve Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın ile MHP İl Başkanı Cihangir Kalkancı da katılım sağladı.