Üreten, alın teriyle topraktan para kazanma derdine olan çiftçi zor durumda; ektiğinden para kazanamıyor, zarar ediyor, borç bataklığı içine itiliyor, tarlasından koparılıyor.

Yetiştirdikleri sebzeyi, meyveyi çöpe döküyorlar, hayvanlara yediriyorlar!

Bu trajedinin en büyük sebebi, çiftçiye ne ekeceği ilgili planlama yap diyecek bakanlığın işin şuurunda olmaması, kooperatifçiliğin içinin boşaltılması ve girdi maliyetlerindeki baş döndürücü artışla birlikte ulusal düzeydeki zincir marketlere şapka çıkarılması!

Örneğin, geçtiğimiz yıl Ocak ayında tonu bin 650 lira olan üre gübresinin fiyatı, 2021 Ocak’ta 3 bin liraya fırlamış. Maliyetler bu şekildeyken, tarlasından bin bir zahmetle üretim yapan çiftçi, yetiştirdiğini istediği fiyata satamıyor.

Yani,

Tarım Bakanlığı’nda Ahmet Eşref Fakıbaba ile başlayan köylüyü kahreden politikalar, Bekir Pakdemir’li ile ne yazık ki zirve yaptığına üzülerek şahit oluyor!

Planlama diyoruz ya, çiftçi zaten istediği fiyata satamadığı salatalığı, domatesi tam kapanmayla pazarlar da yasak gelince, her gün sosyal medyada ve habercilik yapmaya çalışan bazı kanallarda çiftçinin salataları çöpe, yola döktüğüne, tarlada bıraktığına dair görüntüleri izliyorsunuz.

Haliyle yaşananlar vicdanlı, bu ülkenin topraklarının betonlaşmamasını, çiftçi ve köylünün yüzünün gülmesini arzu edenleri kahrediyor.

***

Dolayısıyla, salataların depolarda çürümeye terk edildiğini bilen, gören Türkiye Perakendeciler Federasyonu Bursa Şubesi Başkanı Haşim Kılıç,  çiftçinin elinde kalan salatalığın devlet kurumları ve iş dünyası tarafından satın alınarak ihtiyaç sahiplerine dağıtılması çağrısında bulunmuş.

Kılıç, ülke ekonomisini sırtlayan ve emeklerinin karşılığını alamayan çiftçilerin elde kalan ürünlerinin satın alınarak destek verilmesini istiyor. PERDER Başkanının bu çıkışıyla, Bursa iş dünyası harekete geçmeli, durumdan vazife çıkarmalı. Doğru ve akılcı bir organizasyonla zor durumdaki üreticiye az da olsa yardım edilmeli.

Kılıç, bataklığı görüyor ve ekonomiyi ayakta tutan çiftçiye el uzatılmasını istiyor. Tabiri caiz ise  ‘köylü ve çiftçi varsa biz varız, onlar tarlasını, toprağını terk ederse biz yokuz’ diyor.

Bu arada, kamuoyundan gelen tepkiler karşısında geri adım atan,  yaşanan dramı sonradan fark eden İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine ‘pazar yerleri’ cumartesi günleri açık olacak konulu genelge göndermiş olsa da, pansuman tedbirlerin yeterli olmadığı ayan beyan ortada.

***

BİR SÖZ

İnsanın kaçamayacağı en büyük otorite kendi vicdanıdır.

Doğan Cüceloğlu